Grévelt en Wennemars stelen de show in Heerenveen

Isabel Grévelt en Joep Wennemars, allebei pas 20 jaar oud, zorgden vrijdag op de eerste dag van de World Cup voor sensatie in Heerenveen. Grévelt veroverde bij haar debuut in de A-groep meteen een bronzen medaille. Wennemars tekende voor het zilver in zijn tweede wereldbekerwedstrijd op het hoogste niveau.

Goud – je zou het bijna vergeten – was er voor Jutta Leerdam (op de 1000 meter) en voor Irene Schouten en Bart Hoolwerf op de Mass Start.

1000 meter dames

Isabel Grévelt

Naar eigen zeggen ‘puur op lompe kracht’ won Jutta Leerdam vrijdag in Heerenveen de 1000 meter. In een ‘slechte race waarin de coördinatie totaal niet klopte’ zette Leerdam 1.13.77 op de klok. Miho Takagi pakte vlak achter Leerdam het zilver in 1.13.92.

De meeste lof en aandacht ging echter naar de 20-jarige Isabel Grévelt die bij haar debuut in de A-groep een hele sterke 1000 meter liet zien. Met een persoonlijk record van 1.14.54 won ze het brons!

Antoinette Rijpma – de Jong eindigde net naast het podium (1.14.74), Marrit Fledderus werd vijfde (1.14.76) en Michelle de Jong elfde (1.15.960.

Uitslag 1000 meter dames

1000 meter heren

Ook op de 1000 meter heren was het een ‘jonkie’ van Nederlandse bodem die het meeste indruk maakte. Joep Wennemars reed met een persoonlijk record van 1.08.08 naar het zilver. De 20-jarige zoon van Erben Wennemars pakte daarmee zijn eerste wereldbekermedaille. Een prestatie die hij zich eigenlijk pas voor volgende seizoen ten doel had gesteld.

De snelste tijd op de 1000 meter kwam vrijdag in Heerenveen op naam van de Chinees Zhonyan Ning in 1.07.86. De Est Marten Liiv pakte verrassend het brons in 1.08.11.

De gevestigde orde van de Nederlandse mannen deed vrijdag niet mee op de 1000 meter. Olympisch kampioen Thomas Krol zit nog steeds niet lekker in zijn vel. Hij werd vijfde in 1.08.32. Kjeld Nuis klokt bij zijn terugkeer op het ijs na een liesblessure 1.08.52, de zevende tijd. Hein Otterspeer kwam over de streep in de achtste tijd van 1.08.57.

Het Amerikaanse fenomeen Jordan Stolz – die vorige week indruk maakte met de winst op de 1000 en 1500 meter in Stavanger – schakelde zichzelf uit in Heerenveen. Hij kwam ten val in zijn rit tegen Laurent Dubreuil.

Uitslag 1000 meter heren

Mass Start dames

Irene Schouten

Irene Schouten wilde deze week duidelijk geen risico nemen op de Mass Start in Heerenveen. Ze wilde voorkomen wat vorige week in Stavanger gebeurde. Toen werd ze in de eindsprint verrast door de Canadese Ivanie Blondin.

De Olympisch kampioene reed al vroeg in de wedstrijd weg van het peloton en kwam solo met bijna een ronde voorsprong over de streep. Niemand had een antwoord op de uitbraak van Schouten. Marijke Groenewoud hield keurig de deur voor haar dicht. Het peloton reed alleen nog voor het zilver en brons. Dat ging respectievelijk naar Groenewoud en de Canadese Ivanie Blondin.

Uitslag Mass Start dames

Mass Start heren

Bart Hoolwerf

Bij de mannen was het ook goed teamwerk dat de doorslag gaf op de Mass Start. Jorrit Bergsma deed ronden lang veel kopwerk en reed alle gaten dicht. Hij liet zich in de eindfase terugvallen om Bart Hoolwerf te lanceren. Die klopte in de eindsprint vervolgens met overtuiging de Koreaan Chung Korea en de Italiaan Andrea Giovannini. Bergsma eindigde op de zesde plaats.

Uitslag Mass Start heren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s