Baanrecord Roest, goud voor Rijpma en dames Team Sprint

De tweede dag van de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen is uitermate succesvol verlopen voor Oranje. Patrick Roest won de 5000 meter in een fenomenaal baanrecord, een wereldtecord laaglandbanen zelfs! Antoinette Rijpma – de Jong pakte haar eerste wereldbekergoud op de 1500 meter. En Femke Kok, Michelle de Jong en Marrit Fledderus waren de snelste vrouwen op de Team Sprint.

1500 meter dames

Voor Antoinette Rijpma – de Jong viel zaterdag in Heerenveen ein-de-lijk alles op z’n plaats. Na een wat moeizame start van het seizoen waarin haar races maar niet wilden kloppen pakte ze goud in 1.53.73 Het is het eerste wereldbekergoud voor de Friezin op de 1500 meter.

Miho Takagi reed even onder het baanrecord van Ireen Wüst (1.53.10) maar moest op het eind toch buigen voor de tijd van Rijpma. In 1.53.92 reed ze naar het zilver voor Marijke Groenewoud die met 1.54.65 het brons opeiste.

Joy Beune reed in een evenwichtige race naar 1.54.97, de zesde tijd. Jutta Leerdam ging als een komeet van start en moest dat in de laatste ronde bekopen. Ze werd achtste in 1.55.65.

Reina Anema eindigde als tweede in de B-groep van de 1500 meter (1.58.82) waardoor ze promoveert naar de A-groep.

Volledige uitslag

500 meter heren

Podium 500 meter heren World Cup Heerenveen

De Canadees Laurent Dubreuil was zaterdag in zijn ‘tweede thuis’ Thialf de snelste man op de 500 meter. Met 34.34 liet hij Wataru Morishige achter zich. De Japanner zette 34.45 op de klok.

Het brons ging verrassend naar Merijn Scheperkamp. Met 34.69 haalde de sprinter van Jumbo Visma zijn eerste wereldbekermedaille binnen.

Janno Botman kwam met een persoonlijk record van 34.78 tot de zesde tijd. Dai Dai N’tab werd zevende in 34.88.

In de B-groep deed Joep Wennemars eerder op de dag ook weer van zich spreken. Hij werd tweede in een persoonlijk record van 35.11. Wennemars promoveert dus op de 500 meter naar de A-groep. Hein Otterspeer was ook veroordeeld tot het rijden in de B-groep na een misser vorige week in Stavanger. Hij kwam niet verder dan 35.29, de zesde tijd ..

Volledige uitslag

5000 meter heren

Patrick Roest

Het gevaar op de 5000 meter komt dit seizoen uit Noorwegen. Daar is Patrick Roest zich na de World Cup in Heerenveen terdege van bewust. Dit weekend wist Roest de Scandinavische concurrentie op indrukwekkende wijze de mond te snoeren. Roest ging hard van start en slaagde erin om uiterst stabiel rondjes 28 te blijven noteren. Om te eindigen in een tijd onder zijn eigen baanrecord: 6.04.36. Fenomenaal!

Sander Eitrem liet zien dat zijn prestatie van vorige week in Stavanger geen toevalstreffer was. De Noor was toen in eigen huis de snelste op de 5000 meter. Weliswaar in de B-groep .. maar toch. In Heerenveen deed hij er nog een schepje bovenop met een persoonlijk record van 6.08.24. Goed voor het zilver. In de A-groep.

De derde man op het podium was – u raadt het al – ook een Noor. Hallgeir Engebråten won het brons in 6.09.44.

Beau Snellink zette met een persoonlijk record van 6.11.81 de vierde tijd neer. Kars Jansman noteerde ook zijn snelste tijd ooit op de 5000 meter: 6.15.22, de zevende tijd. Marcel Bosker werd achtste in 6.15.30.

Jorrit Bergsma was er ook weer bij in Heerenveen. De Fries liet de World Cup in Stavanger vorige week aan zich voorbij gaan omdat hij griep had. In Thialf was het nog hard werken voor de niet topfitte Bergsma. Hij kwam tot 6.17.99, de twaalfde tijd.

Nog twee opmerkelijke prestaties van Noren op de 5000 meter. De 18-jarige Sigurd Henriksen reed in Thialf een wereldrecord junioren van 6.17.67. In de B-groep won Peder Kongshaug de 5 kilometer in een persoonlijk record van 6.13.51.

Volledige uitslag

Team Sprint dames

Femke Kok, Michelle de Jong en Marrit Fledderus

Michelle de Jong, Marrit Fledderus en Femke Kok mochten zaterdag in Heerenveen aantreden op het toetje van de dag: de Team Sprint. De Jong ging goed van start, Fledderus leidde stabiel de volgende ronde en Femke Kok reed als afmaker ontspannen naar 1.26.58. Goed voor wereldbekergoud en de beste laaglandtijd ooit door Nederland gereden.

De Canadese vrouwen pakten het zilver achter Team NL. Team USA won het brons.

Volledige uitslag

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s