Wesly Dijs bezorgt Oranje verrassend goud in Calgary

Wesly Dijs heeft vrijdag bij de wereldbekerwedstrijden in Calgary voor een daverende verrassing gezorgd. De 27-jarige schaatser van Team Reggeborgh had opvallend weinig moeite met de omstandigheden op de hooglandbaan en snelde op de 1500 meter naar de winst in 1.42.93.

In de ijle lucht van de Olympic Oval liet Dijs de Chinees Zhongyan Ning (1.42.95) en Olympisch kampioen Kjeld Nuis (1.43.02) achter zich. Het is voor Wesly Dijs de eerste wereldbekeroverwinning in zijn carrière.

Patrick Roest kwam tot de vierde tijd met 1.43.09. In een directe confrontatie versloeg hij Thomas Krol die snel van start ging maar dat in de laatste ronde moest bekopen. Krol werd zevende in 1.43.79.

Uitslag 1500 meter heren

Ook de 3000 meter dames kende een verrassende uitslag vrijdag in Calgary. Niet Olympisch kampioene Irene Schouten maar Ragne Wiklund ging er met het goud vandoor. De Noorse bleef de rest van het veld ruim voor met 3.56.94.

Marijke Groenewoud reed met een persoonlijk record van 3.58.89 heel knap naar het zilver. Antoinette Rijpma – de Jong bleef ook onder de 4 minuten. Met 3.59.32 pakte ze het brons.

Joy Beune kwam tot 4.01.42, de vijfde tijd. Irene Schouten was duidelijk nog niet gewend aan de omstandigheden in Canada. Met 4.02.86 en de zevende tijd eindigde ze mijlenver van het podium.

Merel Conijn – die corona heeft gehad – zette 4.06.70 op de klok, de twaalfde tijd.

Uitslag 3000 meter dames

Min-Sun Kim heerst dit seizoen op de 500 meter. De Koreaanse was vrijdag in Calgary, net als in Stavanger en Heerenveen, veruit de snelste. Met 36.97 hield ze Vanessa Herzog (37.26) en Jutta Leerdam (37.35) achter zich. Opnieuw brons dus voor Leerdam.

Femke Kok kwam met 37.35(9) drie duizendsten tekort voor het podium. Marrit Fledderus werd zevende in 37.51. Dione Voskamp kwam met een persoonlijk record van 37.57 tot de negende tijd. Michelle de Jong eindigde met 37.69 nog net in de top 10.

Uitslag 500 meter dames

Op de Team Pursuit konden Kars Jansman, Louis Hollaar en Beau Snellink geen indruk maken. De gelegenheidsformatie eindigde op de zesde plaats. Team USA won het goud.

Uitslag Team Pursuit heren

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s