Derde wereldbekergoud voor Roest, Snellink wint zilver

Patrick Roest heeft zaterdag in Calgary voor de derde keer op rij dit seizoen de wereldbekerwedstrijd op de 5000 meter gewonnen. Beau Snellink pakte op de 5 kilometer knap zijn eerste wereldbekerzilver. Antoinette Rijpma – de Jong reed naar het brons op de 1500 meter.

5000 meter

Patrick Roest ging onvervalst hard van start in de Olympic Oval. Hij deed een dappere poging om het baanrecord en tevens nationaal record van Sven Kramer aan te vallen. De 6.03.32 bleek uiteindelijk te hoog gegrepen. Roest zag zijn rondetijden oplopen tot boven de 29 en finishte in de winnende tijd van 6.05.60.

Beau Snellink zette in Canada een hele sterke 5 kilometer op het ijs. Met een dik persoonlijk record van 6.09.58 kaapte hij het zilver weg voor de neus van Davide Ghiotto. De Italiaan kwam over de streep in 6.10.66.

Kars Jansman kon ook tevreden terugkijken op de 5000 meter. Hij noteerde met 6.15.15 een persoonlijke toptijd waar hij zevende mee werd. Marcel Bosker eindigde op de negende plaats in 6.20.48.

Jorrit Bergsma reed later op de zaterdag de 5000 meter in de B-groep. Hij werd tweede in 6.17.28.

Ted-Jan Bloemen werd er bij zijn rentree in het wereldbekercircuit voor eigen publiek meteen weer uitgeschoten. Hij kreeg twee valse starts op zijn naam. Heel zuur voor de Canadees die zijn wild card gebruikte om van start te mogen gaan in de A-groep. Die joker is hij kwijt en volgende week moet hij dus op de 10 kilometer starten in de B-groep. Het zal hierdoor voor Bloemen zelfs lastig worden om zich nog te kunnen plaatsen voor de WK Afstanden.

Uitslag 5000 meter heren

Op de 1500 meter dames kon niemand tippen aan de klasse van Miho Takagi. De Japanse bleef met 1.52.54 Nadezhda Morozova voor. De Kazachstaanse kon in de slipstream van Takagi naar het zilver rijden in 1.52.82.

Het brons was voor Antoinette Rijpma – de Jong. De Nederlandse kwam op het ijs tegen Ragne Wiklund en knokte tot het eind om de Noorse voor te blijven. Dankzij die sterke laatste ronde klokte ze 1.52.93, goed voor een podiumplaats.

Jutta Leerdam noteerde met 1.54.12 de zevende tijd. Marijke Groenewoud kwam tot 1.54.65, de tiende tijd. Joy Beune had een missertje na de start en zette met 1.54.80 de elfde tijd op de klok. Reina Anema kwam met 1.57.52 niet verder dan de zestiende plaats.

Uitslag 1500 meter dames

Laurent Dubreuil kon zaterdag in eigen huis excelleren op de 500 meter. Met 34.01 was de Canadees ruim sneller dan de Japanner Tatsuya Shinhama (34.18) en de Koreaan Jun-Ho Kim (34.19).

Merijn Scheperkamp was met 34.46 de snelste Nederlander. Hij werd zesde.

Dai Dai N’tab kon niet mee met de top, hij klokte de zeventiende tijd (34.81). Ook Janno Botman kwam tekort met 34.85. Hij eindigde op de 19e plaats en wordt dus teruggezet naar de B-groep.

Kai Verbij en Stefan Westenbroek waren zaterdag al veroordeeld tot de B-divisie. Met 35.04 en 35.07 werden ze respectievelijk 9e en 10e.

Uitslag 500 meter heren

Op de Team Pursuit vrouwen verscheen Nederland niet in de sterkste formatie op het ijs. Joy Beune meldde zich vlak voor de start ziek af. Bondscoach Rintje Ritsma kon ook niet beschikken over Antoinette Rijpma – de Jong. Irene Schouten, Marijke Groenewoud en Reina Anema kwamen uiteindelijk tot 3.00.53, de vierde tijd.

Canada won superieur het goud in 2.54.49, Japan het zilver en Team USA het brons.

Uitslag Team Pursuit dames

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s