Leerdam, Otterspeer en Schouten pakken goud in Calgary

Drie keer goud voor Oranje zondag bij de wereldbekerwedstrijden in Calgary. Jutta Leerdam en Hein Otterspeer overheersten op de 1000 meter. Olympisch kampioene Irene Schouten schaatste naar de zege op de Mass Start.

Jutta Leerdam veegde zondag in Calgary de vloer aan met alles en iedereen op de 1000 meter. Met een razendsnelle 1.12.82 zette ze haar derde tijd ooit op de klok en sleepte ze haar derde wereldbekeroverwinning van dit seizoen binnen.

De Amerikaanse Kimi Goetz reed in 1.13.53 naar het zilver. De Oostenrijkse Vanessa Herzog is terug van weggeweest. Met 1.13.56 mocht ze het podium beklimmen voor een bronzen plak.

Olympisch kampioene Miho Takagi pakte met 1.13.57 net naast de prijzen. Dat gold ook voor Antoinette Rijpma – de Jong. Maar ze zette met de vijfde tijd van 1.13.64 wel een persoonlijk record op de klok.

Isabel Grévelt noteerde met 1.14.17 (de zevende tijd) ook een persoonlijke toptijd in de Olympic Oval. Net als Michelle de Jong die met 1.14.29 achtste werd.

Marrit Fledderus kwam in 1.15.00 over de streep, zondag de 13e tijd in Canada.

Uitslag 1000 meter dames

Als het klopt dan klopt het goed. Dat gold zondag in Canada eindelijk weer eens voor Hein Otterspeer. Ondanks een missertje na de start schaatste hij gladjes naar het wereldbekergoud in 1.07.28. Otterspeer klopte daarmee in het hol van de leeuw de Canadezen Laurent Dubreuil (1.07.30) en Antoine Gélinas-Beaulieu (1.07.32).

Kai Verbij reed bij zijn rentree in het wereldbekercircuit in 1.07.63 naar de zevende positie op de ranglijst. Een prestatie waar hij tevreden mee was nadat zijn seizoen begon met een liesblessure.

Olympisch kampioen Thomas Krol kon ook dit weekend geen indruk maken op de 1000 meter. Met 1.07.70 werd hij achtste. Joep Wennemars knalde naar een persoonlijk record van 1.08.07, de dertiende tijd. Louis Hollaar kwam in de B-groep tot 1.08.63.

Uitslag 1000 meter heren

De Mass Start bij de dames was zondag wederom een strijd tussen Canada en Nederland. Vooral Ivanie Blondin vormde een irritatiefactortje voor Irene Schouten en Marijke Groenewoud. Het resulteerde uiteindelijk in een massasprint waarbij Groenewoud de eindspurt aantrok ten dienste van Schouten. De Olympisch kampioene moest nog wel even alles geven om de rest van het peloton voor te blijven. De Amerikaanse Mia Kilburg drukte als tweede haar schaats over de streep. Ivanie Blondin werd derde, net voor Marijke Groenewoud.

Uitslag Mass Start dames

Bij de mannen moest Bart Hoolwerf het alleen doen op de Mass Start. Louis Hollaar slaagde er eerder op de dag namelijk niet in om zich te plaatsen voor de finale. Hoolwerf kon geen indruk maken.

De Nieuw-Zeelander Peter Michael gooide het spel op de wagen. Hij ging er dapper vandoor en reed een paar ronden alleen op kop. Maar de Italiaan Andrea Giovannini denderde in zijn eentje over hem heen om soeverein de overwinning op te eisen.

Uitslag Mass Start heren

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s