Nuis en Schouten doen Olympische titels eer aan

Twee Nederlandse Olympisch kampioenen hebben vrijdag bij de wereldbekerwedstrijden in Calgary hun Olympische titels eer aan gedaan. Zowel Kjeld Nuis als Irene Schouten pakten goud op ‘hun’ afstand. Nuis op de 1500 meter en Schouten op de 5 kilometer.

Op de 1500 meter liet Kjeld Nuis weer een zien hoe je ‘volle bak’ en ‘met lef’ een 1500 meter rijdt. De Olympisch kampioen schaatste met overmacht in 1.42.60 naar het goud. Nuis bleef in een directe confrontatie Jordan Stolz voor. De jonge Amerikaan won met 1.43.19 het zilver.

Thomas Krol kruipt na een lastige seizoenstart langzaam maar zeker weer terug naar de vorm die we van hem gewend zijn. Met 1.43.34 pakte hij een bronzen plak.

Patrick Roest gaf ook alles maar dat betaalde zich niet uit in de podiumplek. Hij noteerde met 1.43.78 de zesde tijd. Wesly Dijs bleef na de verrassende winst vorige week vrijdag ver van het podium verwijderd. Met 1.44.23 vond hij zichzelf terug op de tiende plek in de uitslag.

Jordy van Workum ging van start in de B-groep waar hij een persoonlijk record op de klok zette van 1.45.87, de vijfde tijd.

Uitslag 1500 meter heren

5000 meter dames

Net als Kjeld Nuis slaagde ook Irene Schouten er vrijdag in om eindelijk weer eens te laten zien wat ze kan. Ondanks de zware omstandigheden in de Olympic Oval wist de Olympisch kampioene op de 5000 meter knap te versnellen in de laatste rondjes. Ze kon er zelfs nog de van haar bekende eindsprint uit persen om in een uitstekende 6.48.06 te finishen.

Ragne Wiklund verbeterde zichzelf en het Noorse nationale record op de 5 kilometer. Met 6.52.86 reed ze het oude record van Maren Haugli na 16 jaar uit de boeken. De Canadese Ivanie Blondin reed in 6.54.81 naar het brons.

Joy Beune kwam op het ijs tegen de winnares van het goud. In het kielzog van Irene Schouten zette Beune een persoonlijk record op de klok van 6.58.00, de vierde tijd. Merel Conijn knokte zich naar 7.04.77, de achtste tijd.

Uitslag 5000 meter dames

Sanne in ‘t Hof zorgde later op de vrijdag voor een grote verrassing. Ze won de 5000 meter in de B-groep in een persoonlijk tecord 6.47.28. Daarmee was ze sneller dan Irene Schouten!

Arianna Pruisscher was ook niet eerder sneller op de 5 km. Zij klokte 7.04.38 en won het brons.

Niemand anders dan Min-Sun Kim is dit seizoen de vrouw die de 500 meter in haar zak heeft. Voor de vierde keer op rij won de Koreaanse de sprintafstand. Dit keer zelfs in een persoonlijk record van 36.96 waarmee ze als enige onder de 37 seconden wist te blijven.

De Japanse Miho Takagi veroverde een zilveren medaille in 37.26. Olympisch kampioene Erin Jackson gaat elke week weer een stukje harder. Dit keer was 37.35 genoeg voor het brons.

Het heeft even geduurd dit seizoen maar Femke Kok heeft het wereldbekerpodium weer in het vizier. Ze was met de vierde tijd van 37.38 de snelste Nederlandse. Jutta Leerdam belandde deze week voor het eerst niet op het podium op de 500 meter. Ze werd vijfde in 37.41.

Michelle de Jong (37.48) en Dione Voskamp (37.53) reden allebei een persoonlijke toptijd in Calgary. Ze werden er achtste en tiende mee. Marrit Fledderus kwam met 37.65 tot de twaalfde tijd.

Uitslag 500 meter dames

Op de Team Sprint ging de overwinning verrassend naar Polen in 1.18.90.

Voor Nederland kwamen Merijn Scheperkamp, Hein Otterspeer en Kjeld Nuis op het ijs. Nuis had eerder op de dag al de 1500 meter gereden en moest als afmaker nog een keer het onderste uit de kan halen. Het lukte net niet om onder de tijd van Polen te duiken. Met 1.18.93 pakte Team NL het zilver. Nederland gaat wel aan de leiding in het wereldbekerklassement.

Canada reed in 1.19.40 naar het brons.

Uitslag Team Sprint heren

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s