Leerdam en Otterspeer leiden EK Sprint in Hamar

Jutta Leerdam en Hein Otterspeer gaan na de eerste dag aan de leiding van de EK Sprint 2023 in Hamar. Leerdam maakte wederom grote indruk op de 1000 meter en heeft daarmee het kampioenschap al bijna op zak. Otterspeer is nog verre van zeker van zijn eerste Europese sprinttitel. Hij voelt de hete adem in de nek van Merijn Scheperkamp.

Dames

Femke Kok won vrijdag – net als bij de NK Sprint eind december – de eerste slag in Hamar. In een directe confrontatie drukte Kok haar schaats met 37.55 een fractie eerder over de streep dan Leerdam (37.61). Maar met een daverende 1000 meter stelde de favoriete voor de titel zoals verwacht orde op zaken. Met 1.14.35 was ze bijna 1,3 seconden sneller dan Femke Kok!

Leerdam heeft riant uitzicht op de Europese sprinttitel. Ze begint zaterdag aan de tweede 500 meter met een voorsprong van 0,59 seconden op Kok.

De Oostenrijkse Vanessa Herzog is de nummer drie op 1,75 seconden van Jutta Leerdam. Marrit Fledderus kijkt nu al tegen een achterstand aan van meer dan 2 seconden. Onwerkelijke verschillen met Leerdam die onbedreigd op weg gaat naar prolongatie van de titel Europees Kampioene Sprint.

TUSSENKLASSEMENT DAMES EK SPRINT 2023

Heren

Ook Nederlands kampioen sprint Hein Otterspeer moest even slikken na de openingsafstand van het EK. Hij ging bijna onderuit in de laatste binnenbocht en vreesde voor diskwalificatie vanwege het hinderen van zijn tegenstander. Maar de jury liet hem in de uitslag staan waardoor hij de kans kreeg om op de 1000 meter revanche te nemen. Dat lukte uitstekend met de winst in 1.08.32.

Toch moet Otterspeer zaterdag nog flink aan de bak om zijn eerste grote internationale prijs binnen te halen. Merijn Scheperkamp zit hem namelijk op de hielen. Met een prima 500 meter in 35.04 (de tweede tijd) en 1.08.76 op de 1000 meter (ook de tweede tijd) staat hij in het tussenklassement slechts 0,14 seconden achter Hein Otterspeer.

De Est Marten Liiv is de nummer drie na twee afstanden op 0,28 seconden van Otterspeer. Kai Verbij klokte twee vierde plaatsen en staat ook vierde in de rangschikking.

De Italiaan David Bosa won verrassend de 500 meter in 35.02 maar leverde op de 1000 meter veel in. Hij zakte naar de vijfde plaats.

TUSSENKLASSEMENT HEREN EK SPRINT 2023

2 gedachten over “Leerdam en Otterspeer leiden EK Sprint in Hamar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s