Antoinette Rijpma en Patrick Roest leiden EK Allround 2023

Antoinette Rijpma-de Jong en Patrick Roest gaan na de eerste dag aan de leiding van de EK Allround in Hamar. Beide titelverdedigers begonnen het toernooi met de winst op de 500 meter. Ze moesten later op de dag ook allebei hun meerdere erkennen in een Noorse tegenstander. Ragne Wiklund won de 3000 meter, bij de mannen ging de zege op de 5000 meter naar de 20-jarige Sander Eitrem.

Dames

Regerend Europees kampioene Antoinette Rijpma – de Jong nam zaterdag op de openingsafstand meteen afstand van de concurrentie. Met een kampioenschapsrecord van 38.55 gaf ze onmiskenbaar te kennen dat ze van plan is om de titel voor de tweede keer te prolongeren

Marijke Groenewoud verloor al wat tijd op de 500 meter (39.03) en de 3000 meter deed daar geen goed aan. Groenewoud moest alleen rijden en kwam in 4.04.18 over de streep. Dat bleek maar net genoeg om de ontketende Ragne Wiklund voor te blijven in het tussenklassement. De Noorse zette voor eigen publiek in het Vikingskipet de tweede tijd ooit op de klok: 3.59.92.

Wiklund deed dat in een directe confrontatie met Antoinette Rijpma – de Jong. Rijpma wist daarmee meteen dat de echte dreiging dit kampioenschap niet uit eigen land komt maar uit Noorwegen. Voor zover er nog sprake is van dreiging dan .. Want de verschillen op de 1500 meter zondag zijn niet bepaald klein te noemen. Groenewoud staat op 2,83 seconden van Rijpma, Wiklund heeft 2,89 seconden achterstand.

Debutante Robin Groot – die de zieke Joy Beune vervangt dit EK – begon knap met de derde tijd van 39.72 op de 500 meter. Op de 3 kilometer noteerde ze 4.09.40. Na de eerste dag staat ze vierde in de rangschikking.

TUSSENKLASSEMENT DAMES EK ALLROUND 2023

Heren

Ook Patrick Roest begon het Europees kampioenschap zaterdag met de winst op de openingsafstand in 36.45. De Noren Peder Kongshaug en Sander Eitrem volgden op gepaste afstand met 36.55 en 36.94.

Op de 5000 meter was Roest daarna de rust zelve. In een uitermate ontspannen race zette hij 6.13.31 op de klok. Misschien was hij zelfs wel iets te rustig want twee ritten later werd hij er zoals hij zelf zei ‘afgereden’. De 20-jarige Noor zette in eigen huis de winnende tijd op de klok van 6.12.15. Daarmee is de spanning in het mannentoernooi nog niet geweken want Sander Eitrem heeft op de 1500 meter een achterstand van 1,13 seconden op Roest.

De Belg Bart Swings klom met een lekkere 5000 meter (6.20.78) verrassend naar de derde plaats in het tussenklassement. Het verschil met Roest is in zijn geval wel bijna 4 seconden.

Beau Snellink had op de 500 meter een lastige kruising in zijn rit tegen Kongshaug. De nummer twee van de NK Allround kwam over de streep in een tegenvallende 38.03. Later op de zaterdag kon hij dankzij de 5 kilometer in 6.17.13 wel klimmen naar de vijfde plek in het klassement. Snellink is nog niet uitgeschakeld voor een podiumplaats.

Marcel Bosker moest over rijden op de 500 meter omdat hij werd gehinderd door zijn tegenstander Gabriel Odor die onderuit ging. Hij begon het kampioenschap met 37.55. Op de 5000 meter kwam Bosker tot 6.22.33. Netto resultaat na de eerste dag: zesde in het tussenklassement.

TUSSENKLASSEMENT HEREN EK ALLROUND 2023

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s