Roest, Rijpma en Scheperkamp pakken nationale titels

Patrick Roest (5000 meter), Antoinette Rijpma – de Jong (1500 meter) en Merijn Scheperkamp (500 meter) hebben vrijdag in Heerenveen de nationale afstandstitels veroverd.

5000 meter heren

Patrick Roest reed in Thialf uiterst ontspannen naar de winst op de 5000 meter. Elke ronde versnelde hij een tiende om in de laatste rondjes zelfs de 28’ers in te duiken. Met de winnende tijd van 6.08.77 was Roest ruim vier seconden sneller dan de verrassende nummer twee op de 5 kilometer: Marcel Bosker.

Bosker kwam in de laatste rit in actie tegen titelverdediger Jorrit Bergsma. Het bleef tot in de laatste 100 meter spannend wie de rit zou gaan winnen. Bosker wist er puur op karakter nog een eindsprint uit te persen waarmee hij in 6.12.95 over de streep kwam. Bergsma had met 6.13.37 het nakijken.

Roest, Bosker en Bergsma plaatsen zich voor de WK Afstanden. Beau Snellink reed een vlakke race maar kwam met 6.17.85 ruim te kort voor een startbewijs voor de wereldkampioenschappen.

Uitslag 5000 meter heren

1500 meter heren

Antoinette Rijpma – de Jong wist vrijdag in Heerenveen haar nationale titel op de 1500 meter te prolongeren. Met een ijzersterke laatste ronde knokte ze zich naar 1.55.21. Toch reed Rijpma geen geweldige race en had ze gehoopt dat de marge met de nummer twee, Marijke Groenewoud, groter zou zijn dan de 17 honderdsten die nu over bleven.

Groenewoud bleef op haar beurt met 1.55.38 nipt Jutta Leerdam voor die 1.55.39 op de klok zette. Tussen die twee dames bedroeg het verschil slechts 8 duizendsten!

Rijpma – de Jong, Groenewoud en Leerdam steken een ticket voor het WK in hun zak. Joy Beune pakt met 1.55.78 en de vierde plek heel zuur net naast de prijzen: geen podiumplek en geen startbewijs voor het wereldkampioenschap.

Uitslag 1500 meter dames

500 meter heren

Merijn Scheperkamp haalde vrijdag glansrijk zijn eerste nationale titel op de 500 meter binnen. De Europees kampioen sprint won allebei de omlopen. De eerste in een razendsnelle 34.61, de tweede in 34.81. Scheperkamp was daarmee ook de snelste man van de dag en plaatst zich dus riant voor de WK Afstanden.

Ook Dai Dai N’tab en Hein Otterspeer staan begin maart aan de start van het wereldkampioenschap in Heerenveen. Met respectievelijk 34.89 en 34.91 klokten ze de tweede en derde tijd van de dag. Hein Otterspeer pakte ook het zilver in het klassement over twee 500 meters.

Stefan Westenbroek eindigde op de derde plaats in de rangschikking. Een troostprijs want met 34.93 in de tweede omloop pakte hij net naast de startbewijzen voor het WK.

Titelverdediger Kai Verbij is er dit weekend niet bij in Heerenveen. Hij heeft last van een liesblessure.

Uitslag 1e 500 meter heren

Uitslag 2e 500 meter heren

Klassement 2x 500 meter heren

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s