Roest, Rijpma en Kok zegevieren op NK Afstanden

Patrick Roest (1500 meter), Antoinette Rijpma – de Jong (3000 meter) en Femke Kok (500 meter) hebben zaterdag in Heerenveen de nationale titels in de wacht gesleept.

1500 meter heren

Patrick Roest verkeert in de vorm van zijn leven, zo lijkt het. Na een sublieme 5000 meter op vrijdag bleef hij zaterdag op de 1500 meter de nummers één (Nuis) en twee (Krol) van de Olympische spelen voor. Met een slotrondje van 27.0 zette Roest de klok stil op 1.44.55.

De Europees kampioen allround heeft daarmee een startbewijs in de knip voor de 1500 meter bij de WK Afstanden. Maar het is nog onzeker of Roest de schaatsmijl ook gaat rijden. De afstand staat namelijk op dezelfde dag geprogrammeerd als de 10 kilometer. Als Roest zich zondag bij de NK Afstanden plaatst voor de langste afstand dan laat hij hoogstwaarschijnlijk de 1500 meter aan zich voorbij gaan.

Thomas Krol en Kjeld Nuis, die eigenlijk favoriet waren voor de titel, vochten achter Roest in Thialf een titanenstrijd uit om de tweede plaats. Die werd met slechts drie honderdsten in het voordeel van Krol beslecht. Krol profiteerde van de slordigheidsfoutjes van Nuis waardoor hij zijn schaats over de streep kon drukken in 1.44.86. Nuis klokte 1.44.89.

Krol en Nuis mogen dus ook van start gaan bij het wereldkampioenschap. Als Roest zijn startplek op de 1500 meter afstaat dan gaat dat ticket naar Wesly Dijs. Hij zette met 1.45.01 de vierde tijd op de klok.

Uitslag 1500 meter heren

3000 meter dames

Onder loodzware omstandigheden pakte Antoinette Rijpma – de Jong zaterdag in Heerenveen haar tweede nationale afstandstitel van het weekend. Na de 1500 meter vrijdag won ze ook de 3000 meter waarbij ze ‘hulp’ kreeg van Joy Beune. Haar voormalige ploeggenote bij Jumbo Visma ging knetterhard van start waardoor Rijpma ook vol gas moest geven om haar bij te houden.

De twee zweepten elkaar dusdanig op dat Rijpma met een hele sterke slotronde de winnende tijd op de klok zette van 3.58.48. Beune kwam door haar sterke optreden ook over de finish in een tijd onder de 4 minuten van 3.58.65. Een hele knappe prestatie waarmee Joy Beune net als Anoinette Rijpma – de Jong een startbewijs voor het WK in the pocket heeft.

Het derde en laatste ticket ging nipt naar Olympisch kampioene Irene Schouten. Schouten had het zwaar in Thialf en hield met haar tijd van 4.02.83 slechts drie honderdsten over om Marijke Groenewoud voor te blijven. Groenewoud kwam tot 4.02.86 en pakt daarmee helaas naast de prijzen.

Ook na afloop van de race had Irene Schouten het zwaar. Voor de camera’s van de NOS vertelde ze in tranen dat ze mentaal een zwaar jaar achter de rug heeft. En dat het daardoor even niet lukt om op het niveau te presteren dat we van haar gewend zijn. Ze heeft naast het schaatsen teveel hooi op haar vork genomen, zo gaf ze toe. ‘In mijn wereld bestaat eigenlijk geen nee. Maar ik heb nu toch wat gas terug moeten nemen. Ik hoop dat ik dat op tijd heb gedaan om goed te zijn op het WK.’

Uitslag 3000 meter dames

500 meter dames

Femke Kok zit weer lekker fris in de 500 meter. Zaterdag won ze in Thialf de eerste omloop in de snelste tijd van de dag: 37.48. Goed dus voor een startbewijs voor de WK Afstanden. Met de tweede tijd van 37.65 in de tweede omloop was het ondanks een klein missertje ook goed genoeg om haar tweede nationale titel binnen te halen.

Jutta Leerdam won de tweede 500 meter in 37.53 en plaatste zich daarmee ook eenvoudig voor het wereldkampioenschap. In het klassement pakte ze zilver achter Kok. Het brons was voor Michelle de Jong die met de derde tijd van de dag (37.65) zich ook in de WK-selectie schaatste.

Uitslag 1e 500 meter dames

Uitslag 2e 500 meter dames

Klassement 2x 500 meter dames

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s