Nationale titels voor Roest, Schouten, Nuis, Leerdam en Bergsma

Patrick Roest (10.000 meter), Irene Schouten (5000 meter), Kjeld Nuis (1000 meter) en Jutta Leerdam (1000 meter) hebben zondag in Heerenveen de nationale afstandstitels veroverd.

Irene Schouten slaagde er ook nog in om haar nationale titel Mass Start te prolongeren. Bij de mannen werd Jorrit Bergsma Nederlands kampioen op dat onderdeel.

10000 meter heren

Tegen een Patrick Roest in supervorm is niks te beginnen. Zoveel is wel duidelijk na de 10 kilometer zondag bij de NK Afstanden. Roest versloeg in de laatste rit zijn grootste concurrent Jorrit Bergsma in een directe confrontatie. De twee konden lange tijd van elkaar profiteren en gaven elkaar weinig toe. Tot Roest op 8000 meter de turbo aanzette en met rondjes 28 naar een eindtijd snelde van 12.47.22. Bergsma kwam over de streep in 12.50.88.

Roest en Bergsma toonden zich daarmee van een buitencategorie ten opzichte van de rest van het veld. Kars Jansman won het brons in 13.05.79. Jansman versloeg in een eindsprint Beau Snellink die 13.05.98 op de klok zette.

Nederland heeft bij de WK Afstanden twee startplekken op de 10 kilometer. Die worden bezet door Patrick Roest en Jorrit Bergsma.

Uitlag 10000 meter heren

5000 meter dames

Irene Schouten herpakte zich zondag op de 5000 meter nadat ze zaterdag genoegen moest nemen met het brons op de 3 kilometer. Voor de camera’s van de NOS vertelde een emotionele Schouten dat ze er mentaal behoorlijk doorheen zit na haar Olympische successen. Zondag kon heel Thialf meegenieten van haar wederopstanding .

In de laatste rit zette de Olympisch kampioene alles op alles om de nationale titel op de 5000 meter te verdedigen. Het bleef lang spannend of ze haar tegenstandster Sanne in ’t Hof voor kon blijven. Met een vette eindsprint lukte dat in 6.50.36. In ’t Hof zette de klok stil op 6.51.79. Een hele knappe prestatie waarmee de rijdster van Gewest Fryslan samen met Irene Schouten de 5 kilometer mag rijden bij de WK Afstanden.

Marijke Groenewoud reed een persoonlijk record van 6.52.37 in Thialf. Goed voor het brons maar helaas geen ticket voor het WK want ook bij de dames heeft Nederland slechts twee startplaatsen op de langste afstand.

Uitslag 5000 meter dames

1000 meter heren

De 1000 meter bij de mannen werd een wedstrijd voor de veteranen uit het Nederlandse schaatsen. Met Kjeld Nuis als glorieuze winnaar in 1.08.04. Daarmee kaapte hij de overwinning voor de neus weg van Hein Otterspeer die slechts vier honderdsten tekort kwam met 1.08.08.

Thomas Krol kon ook opgelucht ademhalen. De Olympisch kampioen werd derde in 1.08.37 en steekt daarmee het laatste WK-startbewijs in zijn zak. Jammer voor Joep Wennemars die met 1.08.43 vierde werd. Als vertegenwoordiger van de jonge generatie zal hij minimaal nog een jaartje moeten wachten om het WK te mogen rijden.

Uitslag 1000 meter heren

1000 meter dames

Bij de vrouwen ging de overwinning op de 1000 meter naar Jutta Leerdam. Al was het nog wel even spannend of ze niet uit de uitslag zou worden gehaald. Leerdam raakte namelijk bij het ingaan van de bocht haar tegenstandster Isabel Grévelt. Kennelijk viel haar niks te verwijten want de uitslag bleef gewoon staan.

Leerdam won in wederom een bizar snelle tijd van 1.13.58. Ze klopte de zusjes De Jong die tegen elkaar in actie kwamen op het ijs van Thialf. Antoinette (Rijpma) had net iets meer inhoud dan haar zus en drukte haar schaats over de streep in 1.14.86. Michelle zette de klok stil op 1.14.96.

Leerdam en de zusjes De Jong mogen van start gaan bij de WK Afstanden begin maart in Heerenveen.

Uitslag 1000 meter dames

Mass Start

Bij de mannen slaagde Jorrit Bergsma erin om enkele ronden voor het eind te ontsnappen. Hij kwam solo over de streep. Het is de eerste keer dat Bergsma nationaal kampioen wordt op de Mass Start.

De vrouwenwedstrijd werd gedomineerd door niemand minder dan Miss Start zelf, Irene Schouten. Ze ontsnapte al vroeg in de wedstrijd aan het peloton en kon probleemloos alleen naar de finish rijden.

Advertentie

Een gedachte over “Nationale titels voor Roest, Schouten, Nuis, Leerdam en Bergsma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s