Wereldbekergoud voor Marijke Groenewoud op 1500 meter

Marijke Groenewoud heeft zaterdag in het Poolse Tomaszow Mazowiecki verrassend haar eerste individuele gouden wereldbekermedaille veroverd. De schaatsster van Team Zaanlander won de 1500 meter. Patrick Roest werd daarentegen op zijn favoriete afstand, de 5000 meter, verslagen door de Italiaan Davide Ghiotto. Op de Team Pursuit pakten de Nederlandse dames het zilver.

1500 meter dames

Een daverende verrassing zaterdag op de 1500 meter dames in Polen. Marijke Groenewoud versloeg in een rechtstreeks duel topfavoriete Miho Takagi. Ze kwam over de streep in de winnende tijd van 1.56.67.

Groenewoud was ze ook ruim een seconde sneller dan de nummer twee, Ragne Wiklund. De Noorse pakte het zilver in 1.57.83. Takagi won met 1.58.02 het brons. De Japanse verzekerde zich daarmee al wel van de wereldbeker op de 1500 meter. Ze kan niet meer voorbij gestreefd worden in de rangschikking.

Joy Beune zette met 1.58.98 de vijfde tijd op de klok, Reina Anema werd tiende in 2.00.91.

Elisa Dul noteerde in de B-groep de vierde tijd (2.02.04). Myrthe de Boer kwam tot 2.03.13, de zesde tijd.

Uitslag 1500 meter dames

Wereldbekerklassement

5000 meter heren

Op de 5000 meter heren kreeg Patrick Roest ook te maken met een daverende verrassing. Maar dan in negatieve zin. Roest schaatste letterlijk en figuurlijk achter de feiten aan. Op het werkijs van de Arena Lodowa zag hij zijn tegenstander Davide Ghiotto van hem wegrijden.

De Nederlands kampioen deed op het eind nog een dappere poging om hem terug te pakken maar het gat bleek te groot. Op de laatste kruising was Roest al verslagen. De Italiaan ging over hem heen met de binnenbocht nog voor de boeg. Ghiotto finishte in 6.17.45. Patrick Roest kwam met 6.18.27 pijnlijk tekort. De Noor Sander Eitrem bleef met 6.18.45 in de buurt en won het brons in Polen.

Na afloop van de wedstrijd liet Roest weten dat hij volgend weekend de wereldbekerfinale in Polen laat schieten. Hij wil zich nu volledig richten op de WK Afstanden en over drie weken uitgerust aan de start staan.

Beau Snellink zette met 6.25.07 de vierde tijd op de klok, Marcel Bosker werd zesde in 6.28.85, Kars Jansman zevende in 6.29.56.

Ted-Jan Bloemen stelde met 6.29.90 op z’n zachtst gezegd wat teleur in Polen De Canadese ‘Nederlander’ is daardoor nog lang niet zeker van een startplek op de 5000 meter bij de WK Afstanden. Bloemen koos ervoor om de eerste twee World Cups van dit seizoen over te slaan. En hij werd gediskwalificeerd in Calgary. Bloemen heeft dus nog maar weinig punten verzameld voor het wereldbekerklassement. Het is de vraag of de Canadese schaatsbond hem een startbewijs zal toebedelen.

In de B-groep noteerde Lex Dijkstra 6.31.90.

Uitslag 5000 meter heren

Wereldbekerklassement

500 meter heren

Op de 500 meter heren was Wataru Morishige zaterdag de snelste in Tomaszow. De Japanner zette de klok stil op 34.78. De Canadees Laurent Dubreuil werd tweede in 34.87.

Morishige’s landgenoot Yuma Murakami kaapte met 35.03 het brons weg voor de neus van Hein Otterspeer. De Nederlander kwam drie duizendsten tekort voor een podiumplek. Janno Botman noteerde in de A-groep de achtste tijd (35.25).

De meeste Nederlandse mannen kwamen zaterdag in actie in de B-groep op de 500 meter. Stefan Westenbroek zette daar de tweede tijd op de klok (35.43). Joep Wennemars (35.72) en Serge Yoro (35.76) noteerde respectievelijk de negende en tiende tijd.

Uitslag 500 meter

Wereldbekerklassement

Team Pursuit dames

Joy Beune, Elisa Dul en Robin Groot wonnen zaterdag op de Team Pursuit het zilver. De gelegenheidsformatie was met 3.01.74 net een maatje te klein voor Canada dat in 3.00.97 over de streep kwam

De Canadese vrouwen wonnen ook het wereldbekerklassement en gaan als topfavoriet naar de WK Afstanden. Nederland eindigde ook in de rangschikking op de tweede plaats.

Uitslag Team Pursuit dames

Wereldbekerklassement

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s