Otterspeer en Groenewoud winnen goud op slotdag Polen

Hein Otterspeer (1000 meter) en Marijke Groenewoud (Mass Start) hebben zondag op de slotdag van World Cup 5 in Polen goud veroverd. Kjeld Nuis won een zilveren medaille op de kilometer.

1000 meter heren

Hein Otterspeer kon zondag op het werkijs van de Arena Lodowa het beste uit de voeten op de 1000 meter. De veteraan zette ondanks een flinke mispeer de winnende tijd op de klok van 1.09.24.

Kjeld Nuis had het nakijken en moest genoegen nemen met het zilver in 1.09.52. Tot grote vreugde van het thuispubliek won de Pool Damian Zurek het brons in 1.09.85.

Joep Wennemars kwam niet verder dan 1.10.45, de dertiende tijd.

De tijd van Otterspeer was overigens langzamer dan de winnende tijd in de B-groep. Wesly Dijs bleef daar eerder op de dag slechts twee tienden verwijderd van het baanrecord. Dijs kwam over de streep in 1.08.96. Tijmen Snel kwam in de B-divise tot 1.10.77, de vijfde tijd.

Olympisch kampioen Thomas Krol liet World Cup 5 schieten. Hij is er volgend weekend in de wereldbekerfinale wel weer bij.

Uitslag 1000 meter heren

Wereldbekerklassement

1000 meter dames

Bij afwezigheid van Jutta Leerdam in Polen geen Nederlands succes op de 1000 meter dames. De winst ging naar Kimi Goetz in 1.16.00. De Amerikaanse hield Miho Takagi (1.16.18) en Brittany Bowe (1.16.43) achter zich.

Isabelle Grévelt was met 1.17.24, de zesde tijd, de snelste Nederlandse in de A-groep. Michelle de Jong noteerde de zevende tijd (1.17.55). Marrit Fledderus eindigde nog net in de top 10 met 1.18.13.

Femke Kok moest alleen rijden in de eerste rit van de A-groep. Ze kwam niet verder dan 1.18.79, de veertiende tijd. Daarmee was ze langzamer dan Naomi Verkerk die in de B-groep de snelste vrouw was met 1.18.19.

Leerdam, die dit seizoen de eerste vier World Cups op de 1000 meter won, koos ervoor om dit weekend in Polen over te slaan. Volgende week meldt ze zich wel weer aan de start.

Uitslag 1000 meter dames

Wereldbekerklassement

Mass Start dames

Irene Schouten slaat alle wereldbekerwedstrijden over in Polen. Dat gaf Marijke Groenewoud zondag carte blanche om na het goud op de 1500 meter ook goud binnen te halen op de Mass Start. Groenewoud kreeg in de finale volop steun van Elisa Dul. Los van enkele speldenprikjes deed het peloton weinig moeite om er een wedstrijd van te maken. Dul trok de sprint aan voor Groenewoud die er in slaagde om met machtsvertoon te winnen voor Ivanie Blondin en Mia Kilburg.

Uitslag Mass Start dames

Wereldbekerklassement

Mass Start heren

Bij de mannen was Jorrit Bergsma de grote afwezige op de Mass Start. Bart Hoolwerf en Louis Hollaar moesten het dus samen doen in de finale. Het teamwork liet te wensen over en Hoolwerf liet zich aan de kant zetten in de slotfase van de wedstrijd. Hij zat te ver achterin om mee te doen aan de sprint van het peloton waar Olympisch kampioen Bart Swings de strijd won voor Andrea Giovannini en Livio Wenger.

Louis Hollaar sprokkelde in de tussensprints nog wel aardig wat punten bij elkaar. Dat is belangrijk voor de wereldbekerstand en dus voor het aantal startplaatsen dat Nederland straks bij de mannen krijgt toebedeeld voor de WK Afstanden. Uitstekend gewerkt Hollaar!

Uitslag Mass Start heren

Wereldbekerklassement

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s