Kjeld Nuis en mannen Team NL nemen World Cup mee naar huis

Kjeld Nuis en de Team Sprinters van Nederland hebben vrijdag bij de wereldbekerfinale in het Poolse Tomaszow Mazowiecki de World Cup in ontvangst mogen nemen. Joy Beune eindigde bij de vrouwen verrassend op de derde plek in het wereldbekerklassement lange afstanden.

1500 meter heren

Kjeld Nuis kreeg op de laatste 1500 meter van het wereldbekerseizoen wel klop van Jordan Stolz. Nuis leek op weg naar de winst maar de kersverse wereldkampioen junioren kwam in de laatste bocht brutaal onderdoor. De Amerikaan finishte in 1.45.44, een baanrecord voor de Arena Lodowa. Stolz was daarmee ruim 7 tienden sneller dan Kjeld Nuis die in 1.46.16 over de streep kwam.

Met het zilver in de laatste wedstrijd van dit World Cup-seizoen neemt Nuis wel de wereldbeker mee naar huis. Connor Howe stond aan de leiding in het klassement maar verspeelde zijn koppositie met de veertiende tijd op de 1500 meter.

Wesly Dijs vocht zich vrijdag naar 1.46.47, de vierde tijd. Dijs eindigde ook heel knap op de vierde plek in het wereldbekerklassement.

Thomas Krol was er vorige week niet bij in Tomaszow en moest duidelijk nog wennen aan het ijs. Met 1.47.04 werd hij achtste. Louis Hollaar noteerde met 1.47.84 de dertiende tijd.

Uitslag 1500 meter heren

Eindstand wereldbeker

500 meter dames

De Koreaanse Min-Sun Kim is niet onverslaanbaar op de 500 meter. De eerste vijf wedstrijden van het seizoen – en daarmee de World Cup – schreef ze moeiteloos op haar naam. Maar nummer zes moest ze verrassend afstaan aan Vanessa Herzog. De Oostenrijkse toont richting het WK Afstanden uitstekend in vorm te zijn. Met 37.97 bleef ze als enige vrouw onder de 38 seconden.

Min-Sun Kim schaatste in 38.08 naar het zilver. Jutta Leerdam maakte een paar flinke missers en kwam mede daardoor tot 38.14, goed voor het brons. ‘Zonder die missers had ik hier kunnen winnen,’ zei ze na afloop vol zelfvertrouwen tegen de NOS. De wereldkampioene sprint kwam pas donderdag in Polen aan en kon nog niet lekker uit de voeten op het ijs van Tomaszow.

Michelle de Jong werd vijfde in 38.15, Marrit Fledderus achtste in 38.35 en Dione Voskamp bleef net in de top 10 met 38.38. Naomi Verkerk won vorige week de 500 meter in de B-groep en mocht daarom in de finale debuteren in de A-groep. Ze noteerde niet onverdienstelijk de elfde tijd in 38.42.

Uitslag 500 meter dames

Eindstand wereldbeker

3000 meter dames

Ragne Wiklund wist zich een week geleden al verzekerd van de wereldbeker op de lange afstanden. De Noorse is het hele seizoen al supersterk en heeft de beste papieren op weg naar het WK Afstanden. Daarvan gaf ze vrijdag nog maar eens acte met de winst op de 3000 meter in een baanrecord van 4.02.79.

Veterane Martina Sablikova zette net als vorige week in Tomaszow een uitstekende 3000 meter neer. Met een versnelling in het tweede deel van de wedstrijd kwam ze tot de tweede tijd, 4.05.68.

Joy Beune ging in haar rit tegen Sablikova hard van start en zag haar durf beloond met een finish in 4.08.35. Goed voor het brons in de wedstrijd en ook goed voor het brons in het wereldbekerklassement. Een uitstekende prestatie!

Antoinette Rijpma – de Jong was er – net als vele anderen van de Jumbo Visma ploeg – vorige week niet bij in Polen. Ze had grote moeite om op het loodzware ijs van de Arena Lodowa haar rondetijden vlak te houden. Met een slotronde van 35.2 finishte de regerend wereldkampioene in 4.12.30, de negende tijd.

Robin Groot schaatste zich in de top 10 met 4.13.26. Reina Anema werd met 4.14.84 twaalfde.

Sanne in ’t Hof kon eerder op de dag excelleren in de B-groep. Ze won in 4.07.41, een tijd waarmee ze derde was geworden in de A-groep.

Uitslag 3000 meter dames

Eindstand wereldbeker

Team Sprint heren

Op de Team Sprint waren de Canadese mannen vrijdag superieur. Met 1.19.53 bleven ze Noorwegen ruim voor. De Noren finishten in 1.20.89.

Stefan Westenbroek, Merijn Scheperkamp en Janno Botman kwamen over de streep in 1.21.61, eigenlijk de vierde tijd. Maar omdat Japan werd gediskwalificeerd wonnen ze toch het brons

Team NL ging al aan de leiding in het wereldbekerklassement en die plek wisten ‘we’ vast te houden. De World Cup gaat dus mee terug naar Nederland.

Uitslag Team Sprint heren

Eindstand wereldbeker

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s