Beau Snellink wint wereldbeker na diskwalificatie Ghiotto

Een verrassende ontknoping zaterdag in Polen bij de mannen in het wereldbekerklassement lange afstanden. De Italiaan Davide Ghiotto werd gediskwalificeerd waardoor Beau Snellink het dagzilver en de World Cup won! Antoinette Rijpma – de Jong pakte zilver op de 1500 meter en brons in het klassement. En Dai Dai N’tab mocht met het brons op de 500 meter eindelijk weer eens het podium beklimmen bij een wereldbekerwedstrijd.

5000 meter heren

Sensatie op de 5000 meter heren zaterdag in Tomaszow Mazowiecki. Sander Eitrem reed het baanrecord van Nils van der Poel uit de boeken. De Noor zette de klok stil op 6.15.07. En dat terwijl hij kort daarvoor op de kruising zelfs nog moest inhouden voor zijn tegenstander Davide Ghiotto.

De Italiaan nam voorrang terwijl hij uit de binnenbocht kwam. De jury besloot Ghiotto te diskwalificeren waardoor zijn tijd van 6.15.48 uit de uitslag werd gehaald. Met als directe consequentie dat Beau Snellink met zijn tijd van 6.21.64 opschoof naar het zilver. Sterker nog! In het wereldbekerklassement klom hij zelfs naar de koppositie. Snellink neemt dus verrassend de World Cup lange afstanden mee naar Nederland.

Kars Jansman had het zwaar op het ijs van de Arena Lodowa. Hij kwam over de streep in 6.31.69, de twaalfde tijd in de A-groep. Patrick Roest besloot de wereldbekerfinale over te slaan om zich in alle rust voor te kunnen bereiden op de WK Afstanden.

Jorrit Bergsma won de 5000 meter in de B-groep in 6.19.12. Ted-Jan Bloemen zat daar bijna twee seconden achter met 6.21.10. Lex Dijkstra werd derde (6.30.06) en Jordy van Workum vierde (6.30.78).

Uitslag 5000 meter heren

Eindstand wereldbeker

1500 meter dames

Ragne Wiklund is bij de WK Afstanden over twee weken de te kloppen vrouw. De Noorse won na de 3000 meter op vrijdag ook de 1500 meter bij de wereldbekerfinale in Polen.

Met 1.56.45 was Wiklund in een rechtstreeks duel te sterk voor Antoinette Rijpma – de Jong die in 1.57.39 over de streep kwam. Na de teleurstellende 3000 meter van vrijdag stond Rijpma zaterdag met een beter gevoel op het ijs. Puur op vechtlust ging ze ‘vol gas’ zo vertelde ze na afloop tegen de NOS: Ík weet dat het erin zit en het geeft vertrouwen dat ik op wilskracht zo ver kan komen. Hopelijk gaat het richting het WK elke dag nog een beetje beter.’

Miho Takagi reed in 1.57.59 naar het brons. De Japanse had zich vorige week al verzekerd van de World Cup op de 1500 meter.

Joy Beune kwam met 1.57.62 net tekort voor een podiumplaats, ze werd vierde. Reina Anema noteerde met 1.59.36 de negende tiijd.

Elisa Dul won de 1500 meter in de B-groep in 2.00.58. Myrthe de Boer werd tweede in 2.02.05.

Uitslag 1500 meter dames

Eindstand wereldbeker

500 meter heren

De Japanner Yuma Murakami was zaterdag in Polen de snelste man op de 500 meter. Met 34.69 liet hij de Amerikaan Jordan Stolz (34.73) en Dai Dai N’tab (34.79) achter zich.

Heel mooi voor onze landgenoot die na lange tijd weer terug is op het wereldbekerpodium. Belangrijker nog: N’tab zit slechts een tiende achter winnaar Murakami.

Merijn Scheperkamp zette met 34.85 de vijfde tijd op de klok. Laurent Dubreuil moest in de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen genoegen nemen met de zesde plaats in 34.88 De Canadees had wel genoeg punten bij elkaar geschaatst om de World Cup mee naar huis te mogen nemen.

Janno Botman vinden we terug op de twaalfde positie in de rangschikking (35.14). Stefan Westenbroek werd 18e (35.44). Hein Otterspeer was in de B-groep de snelste op de 500 meter in 35.25.

Uitslag 500 meter heren

Eindstand wereldbeker

Team Sprint dames

Op de Team Sprint schakelden de Nederlandse dames jammergenoeg zichzelf uit. Marrit Fledderus kwam in de eerste ronde keihard ten val waardoor ook Isabel Grévelt en Michelle de Jong de benen stil konden houden.

Team USA won de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen en palmde ook de World Cup in. Nederland behaalde geen punten door de valpartij en zakte ver weg in de rangschikking.

Uitslag Team Sprint dames

Eindstand wereldbeker

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s