Otterspeer wint World Cup 1000m, dagzeges Dijs, Leerdam en Hoolwerf

Een succesvolle laatste dag voor Oranje bij de wereldbekerfinale in Polen. Hein Otterspeer zag zijn seizoen bekroond met de World Cup op de 1000 meter. Jutta Leerdam en Wesly Dijs pakten dagzeges op de kilometer. En Bart Hoolwerf sprintte naar het goud op de Mass Start.

1000 meter dames

Jutta Leerdam ging zondag in Polen zoals altijd voluit op ‘haar’ 1000 meter. Met als resultaat een finish in 1.14.94, net geen baanrecord voor de Arena Lodowa in Tomaszow Mazowiecki.

De World Cup liep ze op één puntje na mis. De schaatsster van Jumbo Visma sloeg vorige week de wereldbekerwedstrijd in Polen over. Maar de andere vijf waarbij ze wel aan de start stond schreef ze op haar naam.

De Amerikaanse Kimi Goetz schaatste naar het zilver in 1.15.54. Miho Takagi won het brons in 1.15.67. Dankzij die podiumplek hield ze in het klassement precies dat ene puntje over dat ze nodig had om de wereldbeker mee naar Japan te mogen nemen.

Antoinette Rijpma – de Jong was niet scherp genoeg op de 1000 meter. Met 1.16.55 zette ze de zevende tijd op de klok. Isabelle Grévelt werd negende in 1.17.26. Naomi Verkerk kwam in de A-groep tot de twaalfde tijd: 1.17.76.

Uitslag 1000 meter dames

Eindstand wereldbeker

1000 meter heren

Met een ijzersterke slotronde van 26.3 vloog Wesly Dijs zondag in Polen op de 1000 meter naar een baanrecord van 1.08.52. Vorige week was Dijs ook al de snelste man van de dag, helaas in de B-groep waardoor zijn uitstekende prestatie nauwelijks aandacht kreeg. Deze week stond hij wel in de spotlights en kreeg hij in de A-groep het goud omgehangen.

De opvallende prestatie van Dijs maakt het extra zuur dat de Utrechter zich niet wist te plaatsen voor de WK Afstanden. Daar komen Nuis, Krol en Otterspeer in actie.

Jordan Stolz pakte het zilver in 1.08.65. Hein Otterspeer ging bijna onderuit in de laatste bocht maar was met 1.08.72 toch snel genoeg voor het brons. Otterspeer steekt ook de World Cup 1000 meter in zijn zak.

Thomas Krol pakte naast de prijzen met de vierde tijd van 1.08.91. De Olympisch kampioen gaat zeker niet als topfavoriet naar het WK.

Janno Botman won de 1000 meter in de B-groep in 1.09.19. Merijn Scheperkamp kwam daar tot 1.09.46.

Uitslag 1000 meter heren

Eindstand wereldbeker

Mass Start dames

Bij afwezigheid van Irene Schouten en Marijke Groenewoud werd Nederland op de Mass Start vertegenwoordigd door Robin Groot en Elisa Dul. Ze speelden geen rol van betekenis in de finale. De overwinning ging zondag naar de Japanse Momoka Horikawa die Valérie Maltais versloeg in de eindsprint. Ivanie Blondin eindigde op de derde plaats en sprokkelde gedurende het seizoen de meeste punten bij elkaar om de wereldbeker voor Canada binnen te slepen.

Uitslag Mass Start dames

Eindstand wereldbeker

Mass Start heren

Bij de mannen eindigde de Mass Start in een eindsprint van vrijwel het complete peloton. Met als glorieuze winnaar Bart Hoolwerf die in de eindfase goed oplette en zichzelf uitstekend positioneerde voor de sprint. Met dank aan Louis Hollaar die er in de laatste ronden voor zorgde dat niemand weg kon rijden. Hoolwerf klom met de dagzege ook naar het brons in het wereldbekerklassement. De World Cup ging naar de Belg Bart Swings.

Uitslag Mass Start heren

Eindstand wereldbeker

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s