Patrick Roest wereldkampioen 5000 meter!

De eerste dag van de WK Afstanden in Heerenveen heeft één gouden medaille opgeleverd voor Oranje. En niet de minste! Het was de 100e overwinning voor Nederland op een wereldkampioenschap afstanden. En de eerste, langverwachte wereldtitel voor Patrick Roest op de 5000 meter.

5000 meter heren

  1. Patrick Roest
  2. Davide Ghiotto
  3. Bart Swings

Patrick Roest ging donderdag in Heerenveen het ijs op met een duidelijke missie. Nadat het jaren achtereen mislukte zou hij nu toch in staat moeten zijn om zijn eerste individuele gouden medaille te veroveren op een WK Afstanden. Zeker nadat zijn grootste concurrent Sander Eitrem zich eerder op de dag ziek had afgemeld.

Toch kreeg Roest het ook dit keer niet kado. Davide Ghiotto had in de rit voor hem de lat behoorlijk hoog gelegd. De Italiaan ging razendsnel van start en kon tot de 3 kilometer 28’ers blijven rijden. Daarna kon Ghiotto zijn eigen moordende tempo niet langer volhouden en liepen zijn rondetijden snel op met als eindresultaat 6.11.12.

Patrick Roest bouwde in de rit erna zijn race totaal anders op. Hij reed vlakke rondjes 29 en kon die tot het eind volhouden. Om zoals hij zelf na afloop zei ‘helemaal kapot’ te finishen in 6.08.94, ruim twee seconden onder de tijd van de Italiaan. Missie geslaagd. Patrick Roest is wereldkampioen 5000 meter!

In de luwte van Patrick Roest reed Bart Swings bijna ongemerkt naar 6.13.06, goed voor het brons.

Daarmee stootte de Belg Jorrit Bergsma van het podium die 6.13.51 op de klok zette. Marcel Bosker noteerde met een aflopend schema 6.15.35, de vijfde tijd.

Volledige uitslag 5000 meter

3000 meter dames

Foto: Daphne Versteijnen
  1. Ragne Wiklund
  2. Irene Schouten
  3. Martina Sablikova

Bij de dames hoopte Thialf donderdag getuige te kunnen zijn van de wederopstanding van Irene Schouten. De Olympisch kampioene gaf alles wat ze in zich had en reed een prachtig vlakke race op de 3000 meter. Maar het resultaat (3.57.40) was niet goed genoeg om de wereldtitel te pakken. Die eer ging naar de Noorse Ragne Wiklund die zich het hele seizoen op internationaal niveau al de sterkste toonde op de lange afstanden. Wiklund kwam over de streep in de winnende tijd van 3.56.86.

Veterane Martina Sablikova wist zich met 3.58.35 toch weer naar een podiumplek te knokken. Ze deed dat in een directe confrontatie met Joy Beune die met 3.59.18 net tekort kwam voor een medaille. Beune belandde weer op ondankbare vierde plek.

Titelverdedigster Antoinette Rijpma-de Jong zag haar rondetijden in de tweede helft van de race te snel oplopen. Met 4.02.11 kwam ze niet verder dan de zevende plaats op de 3 kilometer.

Volledige uitslag 3000 meter

Team Sprint dames

Foto: Daphne Versteijnen

De Nederlandse dames zijn er donderdag niet in geslaagd om de wereldtitel Team Sprint te prolongeren. Michelle de Jong, Marrit Fledderus en Isabel Grévelt zetten de klok stil op 1.29.01, de vijfde tijd.

De wereldtitel ging naar Canada die met 1.26.29 Team USA en China voor bleven.

Uitslag Team Sprint dames

Team Sprint heren

Foto: Daphne Versteijnen

Bij de mannen ging de wereldtitel Team Sprint ook naar Canada. Met 1.19.26 waren de Canadezen te snel voor Team NL. Merijn Scheperkamp, Hein Otterspeer en Wesly Dijs zetten 1.19.67 op de klok, goed voor het zilver. Noorwegen won het brons.

Uitslag Team Sprint heren

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s