Femke Kok en mannen Team NL winnen goud op WK Afstanden

Spanning, sensatie, deceptie en blijdschap. De tweede dag van de WK Afstanden in Heerenveen had vrijdag werkelijk ALLES voor een onvergetelijke schaatsavond. Femke Kok en de 18-jarige Amerikaan Jordan Stolz schreven met hun goude medailles schaatsgeschiedenis op de 500 meter. Patrick Roest, Beau Snellink en Marcel Bosker pakten heel cool, calm en collected de wereldtitel Team Pursuit. En Joy Beune, Irene Schouten en Marijke Groenewoud dachten dat ze goud hadden gewonnen op de ploegenachtervolging maar werden gediskwalificeerd vanwege een ontbloot stukje enkel bij Beune ..

Team Pursuit dames

De tweede dag van de WK Afstanden leek vrijdag in Thialf een waanzinnig begin te krijgen. De Nederlandse dames Joy Beune, Irene Schouten en Marijke Groenewoud reden de race van hun leven. Na een bliksemstart van Beune konden de Nederlandse dames uitstekend doortrekken en zetten ze zelfs een baanrecord op de klok van 2.52.65.

Team NL wereldkampioen dus .. ? Ware het niet dat Nederland uit de uitslag werd geschrapt door de jury omdat tijdens de race de enkel van Joy Beune zichtbaar was. Volgens de regels van de ISU – Safety First – mag er geen huid zichtbaar zijn boven de schoen. En dus was diskwalificatie het gevolg.

Een enorme domper en deceptie alom.Vooral voor Joy Beune die haar tranen rijkelijk liet stromen na het verdict van de jury. Geen wereldtitel dus voor Oranje. Wel voor favoriet en Olympisch kampioen Canada. Valérie Maltais, Ivanie Blondin en Isabelle Weidemann finishten in 2.54.58. Niet de snelste tijd van de dag maar wel de winnende.

Japan schoof door de diskwalificatie van Nederland door naar het zilver. Team USA won het brons.

Uitslag Team Pursuit dames

Team Pursuit heren

Foto: Daphne Versteijnen

Zo groot als de deceptie was bij de vrouwen, zo groot was de blijdschap vrijdag bij de Nederlandse mannen op de ploegenachtervolging. Patrick Roest, Beau Snellink en Marcel Bosker bouwden hun race heel knap op en kaapten in de laatste ronde de overwinning weg voor de neus van Canada.

Het Oranje-trio bleef onverstoorbaar vlak rijden en hield op de streep 17 honderdsten over voor de wereldtitel. Met 3.38.26 bleef Team NL de Canadese mannen voor die 3.38.43 op de klok hadden gezet. Olympisch kampioen Noorwegen won het brons in 3.40.93.

Voor Patrick Roest is het goud op de Team Pursuit al de tweede wereldtitel dit weekend. Donderdag werd hij wereldkampioen op de 5000 meter.

Uitslag Team Pursuit heren

500 meter heren

Foto: Amber Feller

Nog maar net bekomen van de wereldtitel Team Pursuit bij de mannen kreeg het schaatspubliek in Heerenveen meteen alweer de volgende sensatie voorgeschoteld. In de laatste rit van de 500 meter schreef de 18-jarige Jordan Stolz Schaatsgeschiedenis met een hele grote S. De Amerikaan kwam over de finish in 34.10 .. op drie honderdsten na een baanrecord voor Thialf. Stolz kroonde zichzelf met die uitzonderlijke prestatie tot de jongste wereldkampioen ooit!

Laurent Dubreuil had het nakijken. Met 34.46 won de Canadees het zilver. De Japanner Wataru Morishige kwam tot 34.48, goed voor het brons.

Merijn Scheperkamp was de snelste Nederlander op de 500 meter. Naar eigen zeggen reed Scheperkamp ‘zijn beste rit van het jaar’. Na een razendsnelle opening (9.63) zette hij de klok stil op 34.57, de vijfde tijd.

Hein Otterspeer werd zesde in 34.79, Dai Dai N’tab zevende in 34.87.

Volledige uitslag 500 meter heren

500 meter dames

En het hield maar niet op vrijdagavond in Heerenveen! Want ook op de 500 meter dames werd een historische prestatie geleverd. Femke Kok pakte de wereldtitel en is daarmee de eerste Nederlandse vrouw die op de wereldkampioenschappen afstanden goud wint.

Het hele seizoen schaatste Kok achter de feiten aan maar op 3 maart 2023 viel alles weer op z’n plaats. Met een fantastische opening van 10.35 en hele goeie bochten kwam ze al vroeg in de wedstrijd tot 37.28. Daarna moest ze afwachten of haar tijd goed genoeg zou zijn voor de wereldtitel.

Dat bleek het geval. Zelfs de vrouw die het hele seizoen heerste op de 500 meter, de Koraanse Min-Sun Kim moest het afleggen tegen Kok. Sterker nog, ze kwam niet eens op het podium terecht. Het zilver ging namelijk naar Vanessa Herzog in 37.33. Jutta Leerdam won met 37.54 het brons. Michelle de Jong eindigde op de zevende plaats met 37.86.

Volledige uitslag 500 meter dames

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s