Wereldtitels voor Jutta Leerdam en Marijke Groenewoud

De Nederlandse vrouwen hebben zaterdag bij de WK Afstanden in Heerenveen de eer hoog gehouden voor Oranje. Jutta Leerdam veroverde haar tweede wereldtitel op de 1000 meter. En Marijke Groenewoud deed hetzelfde op de Mass Start. Bij de mannen zorgde de Amerikaan Jordan Stolz weer voor sensatie met de winst op de 1000 meter. En Bart Swings was de snelste op de Mass Start.

1000m mannen

Jordan Stolz slaagde er zaterdag wederom in om Thialf te laten ontploffen De 18-jarige Amerikaan won op verbluffende wijze de 1000 meter in 1.07.11, twee honderdsten boven het baanrecord voor senioren dat op naam staat van Pavel Kulizhnikov. Vrijdag schreef Stolz met het goud op de 500 meter al schaatsgeschiedenis als jongste wereldkampioen ooit.

Thomas Krol gaf met het zilver zijn belabberde seizoen nog wat glans. Vanaf november was de Olympisch kampioen naarstig op zoek naar ‘iets van vorm’. Dat leek hij op zaterdag 4 maart 2023 te hebben gevonden. Met 1.07.78 bleef Krol de ‘Britse Nederlander’ Cornelius Kersten voor die verrassend het brons pakte in 1.08.02. De 28-jarige Kersten groeide op in Haarlem bij zijn Engelse moeder en Nederlandse vader. Hij komt uit voor Groot-Brittanië.

Kjeld Nuis viel buiten de prijzen op de 1000 meter. Hij zette de vierde tijd op de klok: 1.08.10. Hein Otterspeer kwam tot 1.08.30, de zesde tijd.

Volledige uitslag 1000 meter mannen

1000m vrouwen

Het feest in Thialf kreeg zaterdag moeiteloos een vervolg met de 1000 meter dames. Want wie anders dan Jutta Leerdam kwam daar op imponerende wijze haar tweede wereldtitel opeisen .. De regerend Europees- en wereldkampioene sprint zette de klok stil op de indrukwekkende tijd van 1.13.03.

Leerdam was bijna anderhalve seconde sneller dan de nummer twee. Antoinette Rijpma-de Jong gebruikte in de race tegen Olympisch kampioene Miho Takagi al haar inhoud om in de laatste binnenbocht onderdoor te komen. Rijpma reed in 1.14.26 over de finish. Goed voor het zilver. Takagi won het brons in 1.14.37.

Michelle de Jong eindigde op de tiende plaats in de rangschikking met 1.15.67.

Volledige uitslag 1000 meter vrouwen

Mass Start mannen finale

Bij de Mass Start heren deed de jury in Thialf wederom van zich spreken. Jorrit Bergsma mocht door naar de finale maar kreeg wel een officiele waarschuwing omdat hij het ritsje van zijn pak te vroeg open had gedaan. Ook bij Bart Hoolwerf was het nog even spannend of hij de finale zou halen. Hij zou zijn afgeweken van zijn lijn. Gelukkig volgde geen diskwalificatie.

In de finale deed regerend Olympisch kampioen Bart Swings zijn bijnaam ‘Mister Mass Start’ nog maar eens eer aan. Vertrouwend op zijn eigen kunnen ging de Belg de eindsprint uitermate vroeg aan. Bart Hoolwerf (zilver) en Andrea Giovannini (brons) hadden het nakijken. Jorrit Bergsma eindigde op de vijfde plaats.

Uitslag Mass Start mannen

Mass Start vrouwen finale

Irene Schouten en Marijke Groenewoud gingen allebei zonder ‘gedoe’ door naar de finale. Groenewoud won in de halve finale zelfs glansrijk de sprint van het peloton. En ook in de finale gaf ze het publiek waar het op gehoopt had. Ze ging er al vroeg in de wedstrijd als een komeet vandoor.

Opgezweept door de uitzinnige mensenmassa reed Marijke Groenewoud solo mijlenver weg van het peloton. En die voorsprong gaf ze niet meer uit handen. Ze reed 10 rondjes alleen op kop. Het peloton had geen schijn van kans tegen de ontketende Groenewoud. Ivanie Blondin en Irene Schouten konden alleen nog sprinten om respectievelijk het zilver en het brons. Met een zeer ontevreden Schouten tot gevolg ..

Uitslag Mass Start vrouwen

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s