Rijpma, Schouten, Stolz en Ghiotto winnen goud op laatste dag WK

Antoinette Rijpma – de Jong en Irene Schouten hebben de laatste dag van de WK Afstanden in Heerenveen afgesloten met goud. Rijpma pakte de wereldtitel op de 1500 meter, Schouten won de 5000 meter in een nieuw Nederlands- en baanrecord. Een bomvol Thialf kon ook genieten van de derde gouden medaille voor de jonge Amerikaan Jordan Stolz op de 1500 meter. En op de 10 kilometer schreef Davide Ghiotto Italiaanse schaatshistorie met de wereldtitel.

1500m mannen

Foto: Amber Feller

Staande ovatie voor wonderboy Jordan Stolz zondag in Thialf. Na het goud op de 500 en 1000 meter flikte de 18-jarige Amerikaan het om ook de wereldtitel op de 1500 meter te veroveren.

Met 1.43.59 bleef Stolz Olympisch kampioen Kjeld Nuis voor. In de laatste rit deed Nuis er alles aan om onder de tijd van zijn jonge rivaal te duiken. In de slotronde verloor hij het van het supertalent uit de Verenigde Staten. Kjeld Nuis kwam over de streep in 1.43.82.

Ook Thomas Krol begon fanatiek aan de 1500 meter maar liet het liggen in het laatste rondje. Met 1.44.30 schaatste hij naar het brons. Wesly Dijs – die Patrick Roest verving op de 1500 meter – werd met 1.44.59 vierde.

Volledige uitslag 1500 meter mannen

1500m vrouwen

Foto: Daphne Versteijnen

Vanaf het begin van het seizoen had Antoinette Rijpma – de Jong haar zinnen gezet op de wereldtitel 1500 meter. Het hele seizoen woonde ze ook al in haar favoriete afstand. En op zondag zette ze bij de WK Afstanden de kroon op al dat harde werken Met een verbluffende slotronde van 30.7 was ze met 1.53.54 veruit de snelste.

Ragne Wiklund – toch ook favoriet voor de titel – moest het hoofd diep buigen voor Rijpma die welhaast de perfecte race liet zien. De Noorse won het zilver in 1.54.30. De Japanse Miho Takagi veroverde met 1.54.39 het brons.

Marijke Groenewoud noteerde de vijfde tijd (1.55.10). Jutta Leerdam werd zevende in 1.55.32.

Volledige uitslag 1500 meter vrouwen

10000m mannen

Foto: Amber Feller

Een historische overwinning op de 10.000 meter bij de mannen zondag in Heerenveen. Davide Ghiotto pakte met een persoonlijk record van 12.41.35 de wereldtitel. Ghiotto is de eerste Italiaanse wereldkampioen op de 10 kilometer.

Ghiotto zou eigenlijk tegen Patrick Roest rijden maar omdat Bart Swings zich terug trok wijzigde de loting. Takahiro Ito werd zijn tegenstander en die kon hij mooi gebruiken als haas. De Italiaan lapte de Japanner en bracht zijn rondetijden zelfs tot onder de 30 seconden.

Aan Patrick Roest daarna de taak om onder de geweldige tijd van Ghiotto te duiken. Dat bleek een onmogelijke opgave. Roest probeerde het wel maar had er zondag ‘de benen niet voor’, zo was zijn verklaring achteraf. In de laatste vijf ronden ging hij helemaal stuk. Roest sloot af met een slotronde in de 34’ers. Zijn eindtijd van 13.02.92 was zelfs niet goed genoegd voor een podiumplaats.

Door de teleurstellende prestatie van Patrick Roest bleek de tijd die Jorrit Bergsma in de eerste rit had neergezet (12.55.64) goed genoeg voor het zilver. Ook Ted-Jan Bloemen viel daardoor in de prijzen. Met 13.01.84 won hij het brons.

Volledige uitslag 10000 meter mannen

5000m vrouwen

Foto: Amber Feller

De wereldtitelstrijd op de 5000 meter vrouwen werd zondag gestreden in de laatste rit tussen Irene Schouten en Ragne Wiklund. Halverwege de race zette Schouten de aanval in. De Olympisch kampioene kon met gemak rondjes 31 volhouden terwijl de Noorse de 32’ers in ging.

Daarmee was het gat geslagen en Schouten leek zelfs even op een wereldrecord af te stevenen. Dat zat er uiteindelijk niet in maar haar eigen Nederlands- en baanrecord ging wel aan flarden. Daar zat ze met de winnende tijd van 6.41.25 meer dan vier seconden onder. Zo kreeg de WK Afstanden toch nog een gouden slotakkoord voor Irene Schouten. Eerder in het toernooi liep ze het goud mis op de 3000 meter en Mass Start, en werd ze met Joy Beune en Marijke Groenewoud gediskwalificeerd op de ploegenachtervolging.

Ragne Wiklund won met 6.46.15 het zilver. De Tsjechische veterane Martina Sablikova reed naar het brons in 6.47.78.

Sanne in ’t Hof sloot de WK Afstanden af met een vijfde tijd op de 5000 meter van 6.54.77.

Volledige uitslag 5000 meter vrouwen

Advertentie

3 gedachten over “Rijpma, Schouten, Stolz en Ghiotto winnen goud op laatste dag WK

  1. Het seizoen zit er weer op. Dank Liesbeth met anderen die altijd zorgden dat wij de informatie kregen. Dat is nóg meer genieten van de wedstrijden! Net heb ik de mail gelezen over de laatste dag van het wk afstanden. Erg goed, alles op een rijtje! Nu nog kijken naar het interview van jou met Antoinette Grijpma-de Jong . Wie weet ontmoeten wij elkaar nog in een aflsuitend schaatscafé. Nogmaals dank. Alle goeds, Daan van Straaten

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s