Bosker schrijft eigen jongensboek

Marcel Bosker lach
Beeld NOS

Marcel Bosker heeft zondag bij zijn wereldbekerdebuut op de 10 kilometer meteen goud gewonnen. Het is zo’n verhaal dat leest als een jongensboek .. want de 21-jarige Bosker zette in de A-groep weliswaar de snelste tijd op de klok (13.25’27) maar hij was meer dan tien seconden langzamer dan Jorrit Bergsma die eerder op de dag naar een tijd van 13.14’95 schaatste .. Hoe kan dat???

Ik ga een poging doen om het uit te leggen. Jorrit Bergsma schaatste in de B-groep. En de B-divisie telt niet voor het ‘echie’ in het schaatsen. Het is niet meer dan een opstapje naar het echte werk bij de World Cups: de A-groep. Als je daar schaatst, dan tel je mee. En eigenlijk hoort de Olympisch kampioen van Sochi natuurlijk gewoon thuis in die A-divisie. Maar Bergsma werd veroordeeld om beneden zijn stand te starten omdat hij de eerste twee wereldbekerwedstrijden aan zich voorbij liet gaan. Hij had dus simpelweg niet genoeg punten gescoord om mee te mogen doen op het hoogste niveau.

Bergsma is namelijk in oktober de trotse vader geworden van zoontje Brent en kreeg daarom van coach Jillert Anema extra vaderschapsverlof. Hij hoefde niet naar het buitenland om te schaatsen maar mocht in eigen land marathons rijden. Zodat hij aan het eind van de dag gewoon lekker met zijn kindje kon knuffelen. Prachtig toch? Ook een verhaal dat leest als een jongensboek trouwens .. maar dat geheel terzijde!

Overigens moest ook Ted-Jan Bloemen – de heersend Olympisch kampioen op de 10 kilometer- starten in de B-groep. De Canadese Nederlander rijdt dit seizoen nog geen deuk in een pakje boter. In tegenstelling tot Bergsma was Bloemen er wèl bij in Japan en hij had dus punten kunnen scoren maar verzuimde dat te doen. In Tomaszow Mazowiecki werd het er niet beter op. ‘TJ Flowers’ kwam niet verder dan 13.38’55 … bijna 25 seconden langzamer dan Bergsma.

Deze zondag was het eigenlijk de wereld op z’n kop in Polen. Het gebeurde allemaal in de B-groep. Terwijl daar normaal gesproken nooit iets gebeurt. Maar afgelopen weekend dus wel. En juist in dat weekend wint Marcel Bosker de 10000 meter in de A-groep. Tel daarbij op dat de schaatser van Team TalentNED zichzelf eigenlijk helemaal geen 10 kilometer-schaatser wil noemen. Dan geeft dat natuurlijk wel te denken ..  Maar hoe je het ook wendt of keert. Een gouden plak blijft een gouden plak. En Marcel Bosker gaat de boeken in als de man die in december 2018 een wereldbekerwedstrijd op de 10 kilometer won. En dat jongensboek heeft hij toch maar mooi zelf geschreven!

Klik hier voor de volledige uitslag van de 10000 meter heren A-groep.

En hier voor de B-groep 😉

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s