Kodaira en Kulizhnikov winnen WK Sprint, brons voor Kjeld Nuis

a745c134-6842-463d-9cc0-619c00120b91

Nao Kodaira en Pavel Kulizhnikov hebben zondag in Heerenveen het WK Sprint 2019 op hun naam geschreven. Kjeld Nuis veroverde de enige medaille voor Nederland: hij won het brons.

Kulizhnikov ging na de eerste dag al aan de leiding en maakte zondag op de tweede 500 meter opnieuw grote indruk. Hij evenaarde met 34’31 het baanrecord van Michel Mulder in Thialf. De Rus eindigde op de tweede 1000 meter als tweede, maar zijn voorsprong in het klassement was groot genoeg om de derde wereldtitel te pakken. Ook in 2015 en 2016 werd Kulizhnikov al wereldkampioen sprint.

Het zilver was voor de Japanner Tatsuya Shinhama. Kjeld Nuis won het brons.

Nuis moest zondag op de 1000 meter 43 honderdsten goedmaken op de Noor Håvard Lorentzen voor een podiumplek. De Olympisch kampioen slaagde daar overtuigend in: het werd meer dan het dubbele. Hij won net als zaterdag de 1000 meter, zondag in 1.07,80.

Kai Verbij zag zijn kans op de wereldtitel zaterdag al in rook opgaan door een slechte wissel. Dankzij twee goede afstanden op zondag wist de Europees kampioen sprint toch nog op te klimmen naar de vijfde plaats in het eindklassement.
Hein Otterspeer werd achtste dit weekend in Heerenveen.

Dames

18dcbc5f-2876-4cae-a268-cfe0de3e2060

Bij de vrouwen maakte Nao Kodaira haar droom waar om in Thialf wereldkampioene te worden. Eerder pakte de Japanse ook al de wereldtitel in Calgary in 2017. Ze won zondag, net als op zaterdag, de 500 meter in Heerenveen. Daarmee schreef ze het kampioenschap op haar naam, ondanks de naar eigen zeggen ‘wat mindere maar zeker niet slechte’ 1000 meters.

Kodaira’s landgenote Miho Takagi eindigde op de tweede plaats. De regerend wereldkampioene allround kwam bij het WK Sprint verrassend goed uit de verf. Ze won zondag de 1000 meter maar kwam tekort om Kodaira voorbij te gaan in het eindklassement.

De Amerikaanse Brittany Bowe won op haar verjaardag het brons in Thialf.

Sanneke de Neeling was met de zesde plaats de beste Nederlandse in Heerenveen. Zondag was ze op beide afstanden langzamer dan zaterdag, maar ze kon toch nog wat klimmen in het klassement.

Jutta Leerdam reed geen gelukkig WK Sprint dit weekend. Ze eindige op de tiende plaats. Letitia de Jong was op zondag sneller dan op zaterdag op zowel de 500 als de 1000 meter. Ze werd in de einduitslag dertiende.

Klik hier voor de volledige uitslag 2e 500 meter dames

Klik hier voor de volledige uitslag 2e 500 meter heren

Klik hier voor de volledige uitslag 2e 1000 meter dames

Klik hier voor de volledige uitslag 2e 1000 meter heren

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s