Chinees Zhongyan Ning troeft Nederlanders af op 1500 meter

Zhongyan Ning heeft zondag bij de World Cup in Nur-Sultan geschiedenis geschreven. De 20-jarige Ning is de eerste Chinees die een wereldbekerwedstrijd op de 1500 meter heeft gewonnen. Hij deed dat bovendien in een superscherp baanrecord van 1.44’91.

Patrick Roest was verrassend de snelste Nederlander in Kazachstan op de 1500 meter. Met 1.45’08 bleef hij Kjeld Nuis voor die met 1.45’21 genoegen moest nemen met het brons. Nuis werd in een directe confrontatie afgetroefd door de latere winnaar Ning die hem met een vette eindsprint het nakijken gaf.

Thomas Krol kon zondag niet meedoen om de prijzen. Hij viel met de vierde tijd (1.45’50) net naast het podium. Marcel Bosker reed – na de loodzware 10 kilometer op zaterdag – toch nog naar de zevende tijd op de 1500 meter: 1.46’30.

Wesly Dijs werd zondag tweede in de B-groep: 1.47’00.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1500 meter heren.

1500 meter dames

Ivanie Blondin beleefde een topweekend in Kazachstan. De Canadese won vrijdag al de 5000 meter. En zondag kon de mass start/marathonschaatster haar stayerkwaliteiten benutten om ook de 1500 meter op haar naam te schrijven. Met een ijzersterkte laatste ronde zette ze in het Alau Ice Palace een nieuw baanrecord op de klok van 1.55’59.

Ireen Wust kwam zondag in Nur Sultan tekort om haar derde wereldbekergoud op de 1500 meter binnen te hengelen. Met 1.55’88 won ze het zilver. Wüst verscheen bij de huldiging niet op het podium, waarschijnlijk omdat ze later op de zondagmiddag nog de Team Pursuit moest rijden. Brittany Bowe stond er wel om het brons omgehangen te krijgen (1.55’96).

Antoinette de Jong begint eindelijk een beetje op stoom te komen dit seizoen. Ze noteerde de vierde tijd op de 1500 meter (1.56’23). Melissa Wijfje werd zevende (1.56’83) en Reina Anema 13e (1.58’93).

Jorien ter Mors meldde zich af voor de 1500 meter op zondag. Ze voelde zich niet helemaal fit en koos ervoor om niet te forceren. Esmee Visser nam haar plaats in. Zij ging van start in de B-groep waar ze de zevende tijd noteerde: 2.00’75. Martina Sáblíková won de 1500 meter in de B-divisie

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1500 meter dames.

Team Pursuit

Op de ploegenachtervolging hadden de Nederlandse heren geen succes; ze eindigden op de zesde plaats. Bondscoach Jan Coopmans koos ervoor om de jonge garde een kans te geven in Kazachstan.  Maar de team pursuit bleek voor Tjerk de Boer, Chris Huizinga en Patrick Roest toch lastiger dan gedacht. De ervaren Roest moest de laatste rondes inhouden omdat zijn teamgenoten dreigden af te haken.

De overwinning ging naar Italië in 3.46’31 voor Canada en Rusland.

Klik hier voor de volledige uitslag Team Pursuit heren.

De Nederlandse dames wonnen het zilver op de ploegenachtervolging. Ireen Wust, Antoinette de Jong en Melissa Wijfje kwamen net tekort om de ontketende Canadese dames te verslaan. Ivanie Blondin stak daarmee zondag haar derde gouden medaille van dit wereldbekerweekend in haar zak. Rusland pakte het brons.

Klik hier voor de volledige uitslag van de Team Pursuit dames.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s