Russen domineren 500 meter

podium 500m heren ek afstanden
Foto Ellen van den Berg

Geen enkel Europees land kan tippen aan het niveau van de Russische sprinters. In ieder geval op de 500 meter niet .. Bij het EK Afstanden in Heerenveen gingen Pavel Kulizhnikov en Olga Fatkulina zaterdag met de Europese titels aan de haal.

Kulizhnikov zette in een vol Thialf met rake klappen 34’38 op de klok. Daarmee onthield de Russische wereldrecordhouder Dai Dai Ntab het goud die met 34’47 ook een indrukwekkende 500 meter had neergezet. Regerend wereldkampioen Ruslan Murashov won het brons in 34’59.

Jan Smeekens was tevreden met zijn 34’78, de vijfde tijd.  Kai Verbij werd zesde in 34’91.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 500 meter heren.

500 meter dames

Olga Fatkulina ek afstanden 500m

Olga Fatkulina pakte Europees goud op de 500 meter in Thialf. Met 37’40 liet de Russische de Oostenrijkse Vanessa Herzog (37’49) en landgenote Angelina Golikova achter zich (37’50).

Femke Kok wereldrecord junioren

Femke Kok verbaasde zaterdag in Heerenveen vriend en vijand maar vooral zichzelf. De 19-jarige wereldkampioene junioren zette in een kolkend Thialf een persoonlijk record op de klok van 37’66. Net niet goed genoeg voor het podium maar wel een geweldige prestatie voor de jonge schaatster uit het gewest Friesland. Het is een wereldrecord voor junioren! Vrijdag won Kok al Europees zilver op de team sprint samen met Ireen Wüst en Letitia de Jong.

Letitia de Jong noteerde de zesde tijd: 38’19.

Leerdam liesblessure

Jutta Leerdam moest zich vlak voor de wedstrijd afmelden vanwege een liesblessure. Leerdam dacht zelf op zaterdagochtend nog dat ze wel kon rijden maar op medisch advies moest ze toch afzeggen. Omdat de afmelding zo laat binnen kwam mocht Nederland ook geen reserve opstellen.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 500 meter dames.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s