Antoinette de Jong en Jan Blokhuijsen aan kop NK Allround

4f15ab9a-b228-4c8f-9330-3d13389f4626
Antoinette de Jong (Foto liefdevoorschaatsen.nl)

Antoinette de Jong wil vooral revanche op zichzelf. En Jan Blokhuijsen aast op het laatste startbewijs voor het WK Allround in Hamar. Allebei hebben de twee allrounders daarvoor op de eerste dag van het Nederlands kampioenschap in Heerenveen prima zaken gedaan.

Blokhuijsen – die dit jaar bij team IKO zijn rentree maakte in het langebaanschaatsen – won de 5000 meter op uitgebalanceerde wijze in 6.18’02. In een directe confrontatie met Marcel Bosker haalden de twee kemphanen het beste in elkaar naar boven. Bosker kwam tot de tweede tijd in 6.18’32. In het klassement is hij ook de nummer twee, op 0,93 seconden achter ‘Blokkie’.

Jan Blokhuijsen 2019 IKO
Jan Blokhuijsen (Foto Team IKO)

Titelverdediger Douwe de Vries wist met een wonderbaarlijke versnelling op het eind 6.19’55 op de klok te zetten, de derde tijd op de 5 kilometer. In het klassement staat De Vries net achter Thomas Geerdinck die de 500 meter won. Geerdinck knokte zich op de 5000 meter naar 6.35’87, de zevende tijd. In het tussenklassement staat Thomas Geerdinck derde op 2,45 seconden achterstand met de 1500 meter en de 10 kilometer nog voor de boeg ..

Dames

Bij de dames is Europees kampioene Antoinette de Jong na een dramatisch voorseizoen duidelijk tot op het bot getergd om de nationale allroundtitel binnen te halen. De Jong heeft al een ticket op zak voor het WK Allround, daar hoeft ze het dus niet voor te doen. Toch zette ze – na de winst op de 500 meter – op de 3000 meter nog een keer alles op alles om in een direct gevecht Melissa Wijfje achter zich te houden. Daar slaagde ze met verve in. De Jong noteerde een kampioenschapsrecord van 4.00’66, een tijd waarmee ze bij het NK Afstanden eind december de nationale titel binnen zou hebben gehaald!

Melissa Wijfje is de nummer twee in het tussenklassement op 1,77 seconden achter Antoinette de Jong. Een behoorlijk gat op de 1500 meter! Joy Beune staat derde na de eerste dag, op 4,16 seconden. Op de 3000 meter noteerde Wijfje de derde tijd in 4.02’87. Joy Beune werd zesde in 4.06’10.

Olympisch kampioene Carlijn Achtereekte won het zilver op de 3000 meter in Thialf in 4.02’84. Ze staat in het tussenklassement vierde op 4,69 seconden van De Jong.

Nationaal kampioene Esmee Visser (4.04’59) verloor op de 3000 meter van Reina Anema die haar met 4.03’28 voorbij streefde. Ook al stond Visser na de eerste dag van het NK Allround nog vijfde in het tussenklassement, toch gaf ze er na twee afstanden de brui aan.

KLIK HIER VOOR DE TUSSENKLASSEMENT NK ALLROUND DAMES

KLIK HIER VOOR HET TUSSENKLASSEMENT NK ALLROUND HEREN

500 meter

Antoinette de Jong en Thomas Geerdinck begonnen het NK Allround in Heerenveen allebei met de winst op de 500 meter. De Jong won de openingsafstand in 38’95 voor Melissa Wijfje (die met 39’17 een pr noteerde) en Joy Beune (39’43). In het klassement had de Jong na de 500 meter al een voorsprong op Wijfje van 1,3 seconden. Carlijn Achtereekte noteerde de vierde tijd in 40’15. Esmee Visser – die brutaal begon aan het NK Allround – zette op de 500 meter nog een persoonlijk record op de klok van 41’42. Dit moest ze later op de 3000 meter bekopen, waarna ze het toernooi verliet.

Thomas Geerdinck sloeg aan het begin van het toernooi meteen een groot gat met de concurrentie. Met een persoonlijk record van 35’50 liet hij ploeggenoot Louis Hollaar (35’89 pr) en Tjerk de Boer (36’31) achter zich. Jan Blokhuijsen werd vierde op de 500 meter in 36’47. Hij moest op de 5000 meter al bijna 10 seconden goed maken op Thomas Geerdinck. Marcel Bosker kwam niet verder dan 36’75, de vijfde tijd en 12 seconden achterstand in het klassement. Titelverdediger Douwe de Vries leek na de 500 meter al uitgeschakeld voor het klassement. Hij werd negende in 37’20.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 500 meter dames allround

Klik hier voor de volledige uitslag van de 500 meter heren

Klik hier voor de volledige uitslag van de 3000 meter dames

Klik hier voor de volledige uitslag van de 5000 meter heren.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s