De Jong en Nuis Nederlands kampioen sprint, Mulder onderuit

Kjeld Nuis nk sprint 2020 actie
Kjeld Nuis, foto liefdevoorschaatsen.nl

Letitia de Jong en Kjeld Nuis hebben zondag in Heerenveen de Nederlandse sprinttitels veroverd.

Voor Nuis is het de eerste keer dat hij het NK Sprint op zijn naam schrijft. Met 1.08’63 troefde de Olympisch kampioen zondag op de afsluitende 1000 meter Lennart Velema af. Velema stond voor Nuis in het tussenklassement maar kwam met 1.08’99 elf honderdsten tekort voor de titel en voor het laatste startbewijs voor het WK Sprint. Dat gaat naar kampioen Nuis die samen met Dai Dai Ntab en Kai Verbij in Hamar aan de start staat in Hamar. Gijs Esders werd derde op de 1000 meter in 1.09’12 en eindigde ook op de derde plaats in het eindklassement.

Drama voor Ronald Mulder

Ronald Mulder zag zondag in Thialf zijn grootste nachtmerrie werkelijkheid worden. De sprinter van Reggeborgh kwam ten val op de tweede 500 meter. Hij begon aan de race met de beste papieren voor de nationale titel en het laatste startbewijs voor het WK Sprint. Maar Mulder stapte op een blokje in de laatste bocht en ging onderuit .. weg kampioenschap, weg titel, weg ticket .. wat een drama! Mulder ging niet meer van start op de tweede 1000 meter.

Letitia de Jong

Letitia de Jong nk sprint 2020 actie
Letitia de Jong, foto liefdevoorschaatsen.nl

Letitia de Jong had haar tweede nationale sprinttitel eigenlijk al op zak na de tweede 500 meter op zondag. Ze won die afstand weliswaar niet maar haar voorsprong in het klassement op de nummer twee Jorien ter Mors was met 1,76 seconden al niet meer te overbruggen. Maar De Jong klapte er nog even tegenaan met een fantastische 1000 meter. Met 1.14’42 was ze ruim sneller dan Ter Mors die met 1.15’31 de tweede tijd noteerde.

Jorien ter Mors naar WK Sprint

Jorien ter Mors eistte ook de tweede plek in het eindklassement op waarmee ze een startbewijs voor het WK Sprint in the pocket heeft. Een grote opluchting voor de rijdster van IKO die dit seizoen – door ziekte en prive-problemen – nog weinig heeft kunnen laten zien. Ter Mors gaat naar het het WK Sprint met Letitia de Jong en Jutta Leerdam die er dit weekend niet bij was in Heerenveen.

Femke Kok wereldrecord punten junioren

Femke Kok reed de derde tijd op de 1000 meter in 1.15’64 en eindigde ook op de derde plaats in het eindklassement. Wederom een knappe prestatie voor de jonge schaatster die dit weekend een wereldrecord punten voor junioren neerzette. Haar tijd op de 1000 meter is bovendien een baanrecord voor junioren in Thialf.

KLIK HIER VOOR HET EINDKLASSEMENT DAMES NK SPRINT 2020

KLIK HIER VOOR HET EINDKLASSEMENT HEREN NK SPRINT 2020

2e 500 meter

Door de val van Ronald Mulder won Gijs Esders verrassend de 2e 500 meter in 35’12. Hein Otterspeer (die na zijn diskwalificatie voor spek en bonen meedeed) noteerde de tweede tijd: 35’15. Lennart Velema werd derde. Ook het tussenklassement ging daardoor volledig op de schop. Velema ging na drie afstanden aan kop, gevolgd door Gijs Esders op 0,21 en Kjeld Nuis op 0,26 seconden.

Letitia de Jong slaagde er zondag tot haar teleurstelling niet in om de tweede 500 meter op haar naam te schrijven.  De snelste tijd werd gereden door Femke Kok in 37’94. De Jong klokte 37’99. Jorien ter Mors bleef met 38’20 (de derde tijd) wel op de tweede plaats in het tussenklassement staan met 1,76 seconden achterstand op Letitia de Jong. Sanneke de Neeling zakte met 38’61 (de achtste tijd) naar de vierde plek in de tussenklassering. Femke Kok ging haar voorbij.

Klik hier voor volledige uitslag 2e 500 meter dames

Klik hier voor de volledige uitslag 2e 500 meter heren

Klik hier voor de volledige uitslag 2e 1000 meter dames

Klik hier voor de volledige uitslag 2e 1000 meter heren

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s