Bloemen wereldkampioen 5000m

podium 5000 meter heren wk afstanden 2020 SLC

‘The fastest ice on earth’ deed zijn naam donderdag geen eer aan in Salt Lake City. Maar dat maakte de strijd om de wereldtitel op de 5000 meter niet minder spannend. Het werd een ware thriller met een anti-held in de hoofdrol: Ted-Jan Bloemen mag zich eindelijk wereldkampioen op de 5000 meter noemen!

‘TJ Flowers’ troefde bij het WK Afstanden alle Nederlandse favorieten af. Sven Kramer moest genoegen nemen met het zilver. En Patrick Roest werd zelfs uit de uitslag geschrapt. Wereldrecordhouder was Bloemen al op de 5 kilometer maar het is voor het eerst dat de Canadese Nederlander een wereldtitel in de wacht sleept.

Onder loodzware omstandigheden (want hoge luchtdruk en gortdroge lucht in de hal) bleef Ted-Jan Bloemen met 6,04’37 Kramer voor. De regerend Olympisch kampioen op de 5000 meter had zijn hele seizoen afgestemd op deze race in Salt Lake City. Hier moest het gaan gebeuren .. Hier wilde de Fries de wereldtitel heroveren en misschien wel onder de magische grens van de 6 minuten duiken .. Dat lukte allemaal niet. Met 6.04’91 pakte veteraan Kramer wel het zilver voor de Canadees Graeme Fish die met 6.06’32 het brons veroverde.

Jorrit Bergsma voelde zich wederom niet senang in Salt Lake City. Hij kwam met 6.13’42 niet verder dan de achtste plaats. Voor Patrick Roest liep Salt Lake City uit op een compleet drama. De wereldkampioen allround begon te snel waardoor hij op het eind van de race he-le-maal stuk ging. Zijn tijd was al niet om over naar huis te schrijven .. maar dat deed het er ook niet meer toe. Tot overmaat van ramp werd Roest ook nog eens gediskwalificeerd .. omdat hij geen armband droeg op het ijs. Hoe verzin je het ..?

Klik hier voor de volledige uitslag van de 5000 meter heren.

3000 meter dames

Ook de dames hadden het donderdag loodzwaar in de Olympic Oval. Net als bij de mannen zaten wereldrecords er bij de vrouwen donderdag niet in. Martina Sáblíková slaagde er wel in om haar wereldtitel op de 3000 meter te prolongeren.

Martina Sablikova wk afstanden 2020 SLC

Met 3.54’25 bleef de Tsjechische Carlijn Achtereekte voor. De Olympisch kampioene zette ondanks de uitputtende omstandigheden een geweldige race neer. Met 3.54’92 haalde ze meer dan 3 seconden van haar persoonlijk record af! De Russische Natalia Voronina reed naar het brons in 3.55’54.

Esmee Visser begon haar race redelijk vlak maar kon dat niet volhouden. De Nederlands en Europees kampioene noteerde met 3.56’78 de vijfde tijd.  Irene Schouten had na afloop van haar race lang nodig om te herstellen. Ze werd zevende in 3.58’26.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 3000 meter dames.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s