Roest en Wüst leiden WK Allround, Kramer trekt zich terug

 

Patrick Roest en Ireen Wüst gaan na de eerste dag aan de leiding van het WK Allround 2020 in Hamar. Sven Kramer meldde zich na afloop van de 5000 meter af voor de rest van het toernooi.

Patrick Roest voelt zich helemaal senang nu hij weer in zijn natuurlijke habitat van het allrounden verkeert! Na het desastreus verlopen WK Afstanden in Salt Lake City was het even de vraag of de regerend wereldkampioen zich had weten te herpakken. Het antwoord is ja!

Op de 500 meter deed Sverre Lunde Pedersen de beste zaken voor het klassement. Maar de Noor moest in eigen huis toekijken hoe Patrick Roest op de 5000 meter 5 seconden sneller was. Met 6.14’35 won Roest de 5 kilometer en nam hij de leiding in het allroundtoernooi. Pedersen reed met 6.19’40 naar de tweede tijd op de 5000 meter. In het klassement staat hij op ruim een seconde van Roest.

De Japanner Seitaro Ichinohe won eerder op de zaterdag de 500 meter en deed met 6.24’63 prima mee op de 5 kilometer. Hij staat na de eerste dag van het WK Allround derde op ruim 2 seconden van de klassementsaanvoerder.

Jan Blokhuijsen reed met 6.22’93 de zevende tijd op de 5000 meter. Hij staat vierde in het klassement .. op 2’94 seconden van Roest. Dat dan weer wel ..

Sven Kramer opende het toernooi met een teleurstellende 500 meter. En ook op zijn favoriete afstand, de 5000 meter, kon Kramer niet laten zien wat we van hem gewend zijn. Met 6.25’54 werd hij negende en staat hij twaalfde in het tussenklassement. De negenvoudig (!) wereldkampioen allround liet voor aanvang van het toernooi al weten dat hij zich vanwege privé-omstandigheden zich nauwelijks heeft kunnen voorbereiden op het WK. Kramer meldde zich zaterdag na afloop van de wedstrijden af voor de rest van het toernooi. Begrijpelijk!

Ook wereldkampioen Ted-Jan Bloemen vinden we ondanks een redelijke 5000 meter (6.22’82, de vijfde tijd) niet eens terug in de top 10 van het tussenklassement. Hij heeft nu al 6’87 seconden achterstand op Patrick Roest!

Dames

 

Bij de dames bewees Ireen Wüst nog maar eens wat voor een toernooitijger ze is .. Ontevreden met de opening van haar WK – ze had op de 500 meter een groter gat met de concurrentie willen slaan – wist ze op de 3000 meter een solide race neer te zetten. Met 4.02’60 werd ze derde, genoeg om linea recta door te stijgen naar de kop van het klassement.

De Canadese Ivanie Blondin hield de schade op de 500 meter beperkt en nestelde zich met de tweede tijd op de 3000 meter (4.02’54) achter Wüst in het tussenklassement. Blondin begint zondag aan de tweede dag van het allroundkampioenschap met een achterstand van 0’66 seconden. Maar de marathonrijdster heeft inhoud, rijdt een prima 1500 meter en zeker een gemene 5 kilometer. Hetzelfde geldt voor de nummer drie in het klassement: Melissa Wijfje! Ze liet niks liggen op de 500 meter en werd vierde op de 3000 meter in 4.02’81. Wijfje staat vlak achter Blondin. De strijd om de podiumplekken is bij de dames nog niet gestreden …

Antoinette de Jong staat na twee afstanden vierde. Ze kon na een matige 500 meter ook op de 3000 meter niet echt indruk maken. In het klassement kijkt ze al tegen een achterstand aan van 1’69 seconden op Ireen Wust op de 1500 meter ..

Titelverdedigster Martina Sablikova won weliswaar de 3000 meter in 4.01’89 .. Maar de Tsjechische wereldkampioene staat na de eerste dag tiende in het klassement en heeft een achterstand van 3’67 op de 1500 meter .. niet te doen!

KLIK HIER VOOR HET KLASSEMENT HEREN WK ALLROUND 2020

KLIK HIER VOOR HET KLASSEMENT DAMES WK ALLROUND 2020

500 meter

Het podium van de 500 meter heren stond vol ‘nieuwe’ namen. De Japanner Seitaro Ichinohe won in een persoonlijk record (in Hamar!) van 36’17. De Canadees Tyson Langelaar klokte de tweede tijd met 36’29. En de Japanner Shane Williamson werd derde in 36’31.

De Noor Sverre Lunde Pedersen begon het kampioenschap uitstekend met 36’37 op de 500 meter. Met de vijfde tijd legde hij de lat meteen erg hoog voor de concurrentie. Titelverdediger Patrick Roest kon redelijk in de buurt blijven van Pedersen. Met 36’52 werd hij zevende, Jan Blokhuijsen achtste in 36’64.

Sven Kramer begon het WK met 37’49. Een groot gapend gat met de rest van het deelnemersveld. Ook Ted-Jan Bloemen opende het toernooi teleurstellend met 37’96, de 21e tijd ..

Dames

Karolina Bosiek won de 500 meter op het allroundtoernooi. De Poolse was met 38’76 verrassend de snelste op de openingsafstand. Nana Takagi werd tweede in 38’86 in dezelfde tijd als de Russische Elizaveta Kazelina die derde werd.

Ireen Wust klokte 38’96, de vierde tijd en daarmee was ze de snelste Nederlandse. Ze had op meer gehoopt. Melissa Wijfje werd knap zesde in 39’16. Antoinette de Jong stelde met de opening van haar toernooi wat teleur met 39’39.

Martina Sablikova kon de schade niet beperken op de openingsafstand. Met 40’30 werd ze achttiende. Ivanie Blondin daarentegen werd met 39’19 8e op de 500 meter.

Klik hier voor de uitslag 500 meter dames

Klik hier voor de uitslag 500 meter heren

Klik hier voor de uitslag 3000 meter dames

Klik hier voor de uitslag 5000 meter heren

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s