Roest en De Jong Nederlands kampioen allround 2021

Patrick Roest en Antoinette de Jong hebben zondag in Heerenveen de nationale allroundtitels 2021 veroverd. Voor Roest is het een primeur dat hij het NK Allround op zijn naam schrijft. Antoinette de Jong prolongeerde haar titel. Met de winst hebben de nationale kampioenen zich rechtstreeks geplaatst voor het EK Allround in januari in Thialf.

Heren

Patrick Roest moest op de slotafstand in actie komen tegen de nationaal kampioen op de 10 kilometer, Marwin Talsma. Het werd een waar spektakel. Het man-tegen-man gevecht eindigde in een ultieme eindsprint waarin Roest een rondje 28’04 op de klok zette! Toch was het niet genoeg om na de 500, 5000 en de 1500 meter ook de afsluitende 10 kilometer te winnen. Talsma bleef hem op de streep net voor met 13.01’43. Roest noteerde 13.01’54.

Marcel Bosker knalde er ook een prima 10000 meter uit. Met 13.06’88 werd hij derde en verzekerde hij zich van het zilver in het eindklassement. Bovendien maakte hij enorme indruk door Koen Verweij te lappen op de 10 kilometer. Verweij besloot het NK Allround niet onverdienstelijk met een vijfde plaats.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 10000 meter heren

En hier voor het eindklassement heren NK Allround 2021.

Dames

Antoinette de Jong haalde het kampioenschap op overtuigende wijze binnen op de afsluitende 5000 meter. Jorien ter Mors besloot na de 1500 meter om het kampioenschap niet uit te rijden. Daardoor was Melissa Wijfje de enige die De Jong nog kon bedreigen in de strijd om te titel. Wijfje ging dapper van start tegen de titelverdedigster maar in de laatste drie rondjes kon ze geen vuist meer maken tegen de macht van De Jong. Vorig jaar beleefde de nationaal kampioene een heel lastig seizoen. Met het binnenhalen van de titel en een startbewijs voor het EK is ze goed op weg om het vertrouwen in zichzelf terug te winnen.

Melissa Wijfje sloot het NK Allround af met een zilveren medaille. Ze won zaterdag de 3000 meter. Reina Anema was zondag de snelste op de 5000 meter in 7.03’35. Doordat Jorien ter Mors wegviel uit de rangschikking kon ze het weekend afsluiten met een bronzen plak.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 5000 meter

En hier voor de eindklassement dames NK Allround 2021

1500 meter heren

Patrick Roest had na de 1500 meter al een straatlengte voorsprong op de nummer twee in het klassement, Marcel Bosker. In de laatste rit op de schaatsmijl versloeg Roest afgetekend zijn concurrent. Met 1.45’68 bleef hij zijn ploeggenoot ruim voor. Bosker noteerde 1.46’47. Tussen de twee Jumbo-Visma rijders zat ruim 20 seconden verschil op de 10 kilometer, in het voordeel van Patrick Roest.

Koen Verweij beleefde een geweldig allroundweekend. Dankzij een prima 1500 meter in 1.47’39 steeg hij door naar de derde plaats in het tussenklassement. Hij passeerde daarbij Jan Blokhuijsen, die na afloop van zijn rit ook nog eens gediskwalificeerd werd. Hij had een blokje weggetrapt in de bocht. Marwin Talsma reed met 1.48’53 de vijfde tijd op de 1500 meter, hij steeg ermee door naar plek vier in het tussenklassement. Talsma moest 9 seconden goed maken op Koen Verweij voor een podiumplaats.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1500 meter heren

1500 meter dames

Jorien ter Mors besloot zondag na de 1500 meter om het NK Allround niet af te maken. Na de schaatsmijl ging ze nog wel aan kop van het klassement maar ze besloot toch om de 5000 meter te laten schieten. Waar ze op de schaatsmijl tijd had moeten winnen op Antoinette de Jong slaagde ze daar niet in. De Jong versloeg Ter Mors in een directe confrontatie in 1.55’61. Jorien kwam in 1.55’63 over de streep. Haar voorsprong op de afsluitende 5000 meter bedroeg daardoor slechts 2,86 seconden. Melissa Wijfje reed haar snelste seizoenstijd op de 1500 meter: 1.56’30. Ze consolideerde daarmee haar derde plek in het tussenklassement.

Na afloop liet Ter Mors weten dat ze voor de start van het toernooi al had besloten om geen 5000 meter te rijden als ze geen kans had om te winnen. Haar doel was glashelder: een goed trainingsweekend rijden voor de 1500 meter richting het WK Kwalificatietoernooi, en op de langere termijn de Winterspelen. ,,Ik wil een slimme keuze maken en mezelf niet over de kop draaien, ook richting het NK Sprint volgende week.”

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1500 meter dames

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s