Hein Otterspeer en Femke Kok leiden NK Sprint

Hein Otterspeer en Femke Kok gaan na de eerste dag aan de leiding van het NK Sprint 2021 in Heerenveen.

Hein Otterspeer na dag 1 NK SprintFemke Kok Nederlands kampioene 500 meter 2021

Heren

Hein Otterspeer verkeert in een bloedvorm. Na jaren van kwakkelen heeft hij de controle over zijn lichaam weer terug. En hoe! Otterspeer won de 1000 meter in een kampioenschapsrecord van 1.07’99. Op de 500 meter hoefde hij ook al bijna niks toe te geven op Dai Dai N’tab die de openingsafstand won.

Thomas Krol klom met een sterke 1000 meter in 1.08’19 naar de tweede plaats in het klassement achter Otterspeer. Het verschil bedraagt zondag 0,55 seconden. Op de 500 meter wist Krol de schade beperkt te houden met 35’27. Dai Dai N’tab leverde na de winst op de 500 meter op de tweede afstand van de dag veel in voor het klassement. Met 1.09’28 werd hij zesde op de 1000 meter. In het klassement staat hij derde.

Kai Verbij noteerde de vierde tijd op de 1000 meter: 1.09’10. De 500 meter legde hij af in 34’90, hij reed de opening van het toernooi met een gebroken brug in zijn schaats. Verbij begint de tweede dag van het NK Sprint op de vierde plaats in het klassement.

Pechvogel Ronald Mulder

Ronald Mulder was op de eerste dag van het NK Sprint wederom de pechvogel van het toernooi. Mulder mocht de 500 meter over rijden nadat hij op de kruising door Kjeld in de weg werd gereden. Hij noteerde in tweede instantie met 34’86 heel knap de derde tijd. Maar na twee 500 meters was de pijp duidelijk leeg. Op de 1000 meter kwam hij niet verder dan 1.10’49. In het tussenklassement na twee afstanden staat hij zesde. Vette pech dus weer voor Ronald Mulder die enkele weken geleden ook al niet mee kon doen aan het NK Afstanden vanwege een operatie aan zijn keel. 

Nuis en Velema gediskwalificeerd

Kjeld Nuis werd na de 500 meter gediskwalificeerd omdat hij Ronald Mulder had gehinderd. Mulder opende pijlsnel in 9’61 waardoor er op de kruising meteen al een probleem ontstond. Nuis duwde door waardoor Ronald Mulder niks anders meer kon doen dan overeind komen. Nuis was na afloop in tranen over de fout die hij had gemaakt .. Ook voor Nuis is het seizoen tot nu toe één groot drama. In oktober testte hij positief op corona. De Olympisch kampioen stond wel aan de start van het NK Afstanden maar was nog niet fit genoeg om goed te presteren. Nuis reed zaterdag bij het NK Sprint nog wel de 1000 meter. Hij werd derde in 1.08’61 maar het resultaat telt niet meer mee voor het klassement.

Lennart Velema begon het toernooi uitstekend met de vijfde tijd op de 500 meter. Op de 1000 meter werd hij gediskwalificeerd omdat hij op een blokje stapte.  

Dames

Femke Kok verbaasde zaterdag op de 1000 meter vriend en vijand met een persoonlijk record van 1.14’23. Een verbetering van een seconde! Jutta Leerdam, die na de 500 meter de beste papieren leek te hebben voor de titel, liet het liggen op haar favoriete afstand. Leerdam weet haar mindere prestatie op de 1000 meter na afloop aan materiaalpech. De wereldkampioene moest het afleggen tegen Kok. Ze finishte in 1.14’34. In het klassement is het verschil zondag op de 500 meter 0,07 seconden in het voordeel van Femke Kok. De strijd om het kampioenschap tussen deze twee dames blijft dus ongemeen spannend.

Suzanne Schulting reed na een persoonlijk toptijd op de 500 meter (38’57) ook een pr op de 1000 meter. Met 1.14’89 werd ze derde op de mijl en knokte ze zich naar de top drie in het tussenklassement na twee afstanden.

Ireen Wust – die vorige week geen NK Allround kon rijden vanwege een blaasontsteking – maakte nog iets van haar eerste dag met de vierde tijd van 1.15’88 op de 1000 meter. Na de twaalfde tijd op de 500 meter (39’10) staat ze na de eerste dag van het NK Sprint op de zevende plaats in de rangschikking. Haar partner Letitia de Jong – de titelverdedigster – doet ook mee aan het kampioenschap maar van haar moeten we al helemaal geen verwachtingen hebben. Ze is net hersteld van een heupblessure. Haar tijd op de 500 meter weerspiegelde dat: met 39’75 werd ze voorlaatste. Op de 1000 meter noteerde ze 1.18’46, de zeventiende tijd. De Jong meldde zich zondagochtend af voor de tweede dag van het NK.

Femke Kok won zaterdag ook de openingsafstand van het toernooi in 37’51. Leerdam hield de schade beperkt met een finish in 37’53. Michelle de Jong noteerde knap de derde tijd met 38’04, een persoonlijk record. Ook zij testte eind oktober positief op corona.

Jorien ter Mors meldde zich zaterdagochtend af voor het NK Sprint. Ze heeft last van een enkelblessure.

Klassement

Klik hier voor het tussenklassement DAMES na twee afstanden

Klik hier voor de tussenklassement HEREN na twee afstanden

Uitslagen

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1e 500 meter dames

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1e 500 meter heren

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1e 1000 meter dames

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1e 1000 meter heren

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s