Hein Otterspeer en Jutta Leerdam winnen NK sprint 2021

Hein Otterspeer en Jutta Leerdam hebben zondag in Heerenveen het NK Sprint gewonnen. Voor Otterspeer is het derde keer dat hij de nationale sprinttitel op zijn naam schrijft. In 2015 en 2019 werd hij ook al Nederlands kampioen. Voor Leerdam is het de tweede titel, eerder won ze al in 2019. De sprintkampioenen hebben zich rechtstreeks geplaatst voor het EK Sprint, half januari in Heerenveen.

Heren

Hein Otterspeer kon na de 500 meter op zondag al opgelucht ademhalen. Met een voorsprong van 1’11 seconden op de nummer twee in het klassement stond hij er riant voor. De grootste slag sloeg hij zaterdag met de winst op de 1000 meter in 1.07’99. Zondag nam hij minder risico en haalde hij met de derde tijd van 1.08’78 op stabiele wijze de titel binnen.

Kai Verbij viel het hele weekend niet op maar won toch het zilver. Met zijn tijd op de 1000 meter van 1.08’62 passeerde hij Dai Dai N’tab in de rangschikking. N’tab noteerde de zesde tijd (1.09’28) en zakte daarmee naar plek drie. Thomas Krol was zondag de snelste op de 1000 meter met 1.08’34. Eerder op de zondag vergooide hij zijn kansen voor het kampioenschap op de 500 meter. Krol prikte vlak voor de finish met de punt van zijn schaats in het ijs en kwam ten val. 

Ronald Mulder besloot vlak voor de 1000 meter om niet meer van start te gaan. Hij had last van zijn liezen. De sprinter van Reggeborgh nam zondag op de tweede 500 meter nog wel revanche voor het drama dat zich zaterdag afspeelde in Thialf. Toen zag hij zijn NK al meteen in rook opgaan nadat hij door ploeggenoot Kjeld Nuis op de kruising in de weg werd gereden. Zondag was Mulder de snelste van allemaal op de 500 meter in 34’80. Dai Dai N’tab noteerde de tweede tijd (34’85). Hein Otterspeer deed ook op de tweede 500 meter goede zaken met de derde tijd: 34’91. Kai Verbij werd vierde in 35’02.

Dames

Bij de dames was de strijd om de titel spannend tot en met de laatste rit. Nadat Femke Kok de eerste drie afstanden van het toernooi had gewonnen moest ze het op de afsluitende 1000 meter toch afleggen tegen Leerdam. Kok oogde vermoeid en had grote moeite om de laatste ronde door te komen. Met 1.15’53 verloor ze veel meer dan de 0,31 seconden voorsprong die ze in het klassement had opgebouwd. Jutta Leerdam had in de rit ervoor de lat al hoog gelegd met 1.14’13. Een tijd waarmee ze het beste puntentotaal ooit in Thialf in de boeken zette, sneller dus dan Nao Kodaira op het WK Sprint in 2019. Het zegt iets over het niveau van dit NK Sprint!

Suzanne Schulting werd zondag op de 1000 meter verslagen door Ireen Wust die 1.15’56 op de klok zette. Schulting noteerde de vierde tijd (1.15’77). In het eindklassement van het NK Sprint kwam haar derde plaats niet meer in gevaar. De shorttrackster pakte knap het brons in Thialf. Ze begon de tweede dag van het NK supersterk met opnieuw een verbetering van haar pr op de 500 meter. Ze stelde het bij naar 38’35, de vierde tijd. 

Femke Kok won zondag wel de 500 meter in 37’52. Ze hield Jutta Leerdam in een directe confrontatie achter zich. Leerdam klokte 37’60. Michelle de Jong tekende zondag net als zaterdag voor de derde tijd op de 500 meter: 38’19. In het eindklassement eindigde De Jong verdienstelijk op de vierde plaats.

KLASSEMENT

Klik hier voor het klassement DAMES NK Sprint 2021

Klik hier voor het klassement HEREN NK Sprint 2021

UITSLAGEN

Klik hier voor de volledige uitslag van de tweede 500 meter dames

Klik hier voor de volledige uitslag van de tweede 500 meter heren

Klik hier voor de volledige uitslag van de tweede 1000 meter dames

Klik hier voor de volledige uitslag van de tweede 1000 meter heren

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s