Roest en De Jong Europees kampioen allround 2021

Patrick Roest en Antoinette de Jong hebben zondag in Heerenveen de Europese allroundtitels 2021 veroverd. Voor Roest is het de eerste keer dat hij het EK Allround wint. De Jong wist de titel twee jaar geleden al te veroveren in Collalbo.

Heren EK Allround 2021

Patrick Roest kon eigenlijk na de eerste dag van het Europees kampioenschap al opgelucht ademhalen. Na de 1500 meter op zondag had hij de titel zeker in the pocket. Roest won zondag de schaatsmijl in 1.45’53. Sverre Lunde Pedersen kwam over de streep in 1.46’20. De voorsprong op Pedersen liep daarmee op naar 21,12 seconden. De Noor werkte de 10 kilometer af in 13.23’63, Roest finishte in 13.03’09 ..

Pedersen slaagde er zelfs niet in om het zilver te behouden in de rangschikking. Marcel Bosker bezette met de vierde tijd op de 1500 meter (1.46’66) al de derde plek in de rangschikking. Om Pedersen het zilver te ontnemen moest hij 7 seconden sneller rijden dan de Noor. Dat lukte met 13.16’25 .. Bosker hield 4 tienden over! Brons dus voor Sverre Lunde Pedersen.

De 10 kilometer werd verrassend gewonnen door Nils van der Poel. De jonge Zweed – die zaterdag ook al indruk maakte op de 5000 meter – zette de derde tijd ooit gereden in Thialf op de klok: een persoonlijk record van 12’42’80. Van der Poel steeg dankzij die prestatie van formaat door naar de vierde plek in het klassement. Bovendien profileert hij zich nadrukkelijk voor het WK Afstanden en .. natuurlijk .. de Olympische Winterspelen in Peking.

Marwin Talsma sloot zijn eerste Europese allroundkampioenschap af met de zevende plaats in het eindklassement. Op de 1500 meter had hij het zwaar (12e in 1.48’66). Op de afsluitende 10 kilometer kon wel weer wat laten zien. Met 13.01’07 reed hij zichzelf zondag helemaal leeg en zette hij de tweede tijd op de klok.

EINDKLASSEMENT HEREN EK ALLROUND 2021

Uitslag 1500 meter heren

Uitslag 10000 meter heren

Dames EK Allround 2021

Antoinette de Jong heeft zondag in Heerenveen op uiterst tactische wijze haar Europese allroundtitel geprolongeerd. Zowel op de 1500 als op de afsluitende 5000 meter toonde ze volop lef.

Vooral op de schaatsmijl deelde De Jong zondag een forse dreun uit aan Irene Schouten. De Jong ging er vol in en won de afstand in 1.54’83. Schouten kwam over de streep in 1.57.00. Irene Schouten moest daardoor op de slotafstand bijna 10 seconden goedmaken op Antoinette de Jong om de titel te pakken .. Daarvoor had ze na twee dagen allrounden niet genoeg power meer in de benen.

Schouten moest zelfs nog even aanzetten om haar tweede plaats in het klassement te verdedigen op Martina Sablikova. Dat lukte met 6.55’38. Sablikova reed het EK zoals altijd als een sluipmoordenaar. De Tsjechische besloot het kampioenschap met de winnende tijd van 6.53’22 op de 5000 meter en het brons in het eindklassement.

Joy Beune sloot het Europees kampioenschap af met 7.06’79 op de 5000 meter. Op de 1500 meter werd ze derde in 1.55’89. In het eindklassement werd ze vijfde.

EINDKLASSEMENT DAMES EK ALLROUND 2021

Uitslag 1500 meter dames

Uitslag 5000 meter dames

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s