Thomas Krol en Jutta Leerdam Europees kampioen sprint 2021

Thomas Krol en Jutta Leerdam hebben zondag in Heerenveen het EK Sprint 2021 op hun naam geschreven. Voor beide schaatsers is het de eerste Europese sprinttitel in hun carrière.

Uitslagen heren EK Sprint 2021

Thomas Krol toonde zich afgelopen weekend in Thialf duidelijk een klasse beter dan de rest. Hij sloot het Europees kampioenschap af met de winnende tijd op de 1000 meter van 1.08’02. Op de 500 meter kon Krol het zich zondag zelfs permitteren om op safe te rijden nadat eerder de Duitser Nico Ihle hard ten val was gekomen. Krol legde de basis voor zijn eerste Europese titel zaterdag al met een persoonlijk record op de 500 meter en de winst op de kilometer.

Hein Otterspeer sloot het EK Sprint af met een zilveren plak. De Nederlands kampioen sprint moest de afsluitende 1000 meter alleen rijden omdat zijn tegenstander Viktor Mushtakov meteen na de start onderuit ging. Met de vierde tijd van 1.09’08 stelde hij de tweede plaats in het klassement veilig. De Duitser Joel Dufter was ruim sneller dan Otterspeer op de 1000 meter (1.08’39) maar het was toch net niet genoeg om hem te passeren in het klassement. Dufter pakte het brons.

Kai Verbij kon zondag op de 500 meter nog laten zien dat hij in een topvorm verkeert. De titelverdediger kwam zaterdag ten val op de 500 meter en zag daarmee een paar seconden na de start zijn kansen in rook opgaan. Zondag was hij ruim de snelste op de tweede 500 meter in 34’58. Zo zuur ..

EINDKLASSEMENT HEREN EK SPRINT 2021

Uitslag 2e 500 meter heren

Uitslag 2e 1000 meter heren

Uitslagen dames EK Sprint 2021

Jutta Leerdam mocht zondag in Thialf bij de dames de Europese sprinttitel opeisen. Met een strakke 1.14’00 won Leerdam overtuigend de afsluitende 1000 meter en maakte ze in één klap al haar schoonheidsfoutjes van het sprintweekend goed.

Na de 500 meter had Leerdam in het klassement een achterstand van 0,72 seconden op Angelina Golikova. De Russische was zondag, net als zaterdag, de snelste op de 500 meter. Maar Golikova kon het op de slotafstand niet waarmaken. Met 1.15’29 zette ze de 5e tijd neer op de 1000 meter. Dat was maar net genoeg om het Europese sprintzilver binnen te halen.

Femke Kok zat Golikova op de hielen om de tweede plaats. In de eindrangschikking hield de Russische slechts 3 honderdsten over om Kok voor te blijven. Brons dus voor Femke Kok die met 1.15’12 derde werd op de afsluitende 1000 meter.

Jorien ter Mors eindigde naast het podium. Ze werd vierde in het eindklassement. Na de winst zaterdag op de 1000 meter, zette ze ook zondag een rappe 1.14’46 op de klok, de tweede tijd.

EINDKLASSEMENT DAMES EK SPRINT 2021

Uitslag 2e 500 meter dames

Uitslag 2e 1000 meter dames

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s