Antoinette de Jong wereldkampioene 3000 meter

Antoinette de Jong heeft donderdag bij de WK Afstanden in Heerenveen ‘eindelijk’ haar eerste individuele wereldtitel veroverd. De allroundster was op de 3000 meter te sterk voor Martina Sáblíková en Irene Schouten.

Bij de wereldkampioenschappen in Thialf leverde De Jong het ultieme bewijs dat we bij de Olympische Spelen in Beijing absoluut rekening met haar moeten houden op de (middellange) afstanden. De Jong beleeft een geweldig seizoen. Ze stak al nationale- en Europese allroundtitel in haar zak. En bij de laatste wedstrijd van het seizoen lukte het haar dus om op de 3000 meter de wereldtitel binnen te halen.

Antoinette de Jong ging met lef van start en slaagde erin om het verval in haar rit beperkt te houden. Na afloop leek ze niet helemaal tevreden met de 3.58’47 die ze op de klok zette. Maar haar tijd bleek toch goed voor goud. Martina Sáblíková maakte het op het eind nog even heel spannend voor De Jong. De Tsjechische zette de turbo aan maar kwam met 3.58’57 precies een tiende tekort om de Nederlandse te verslaan.

Irene Schouten slaagde er niet in om haar rondetijden laag genoeg te houden. Daardoor kwam ze op het eind – ondanks haar bekende eindsprintje – tekort om onder de toptijden van De Jong en Sablikova te blijven. Schouten pakte het brons in 3.59’75.

Joy Beune noteerde de zesde tijd (4.02’21). Daarmee was ze sneller dan de Natalia Voronina die in 4.02’85 slechts zevende werd. De Russische was vooraf één van de favorieten voor de titel. Ze zette twee weken geleden het baanrecord in Heerenveen op haar naam.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 3000 meter dames.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s