Zweedse euforie: Van der Poel wereldkampioen 5 kilometer!

Niet het Nederlandse volkslied maar de Zweede Songfestivalwinnares Loreen met Euphoria en Dancin’ Queen van Abba schalden donderdagmiddag door Thialf. Een onvoorstelbare deceptie voor Oranje. Niet de gedoodverfde favoriet Patrick Roest pakte de wereldtitel op de 5000 meter. Nee, de overwinning ging naar de ontwapenende Zweed Nils van der Poel.

Van der Poel slaagde er als enige in om onder de loeizware omstandigheden in Heerenveen vlak te blijven rijden. Twee ronden voor het eind dook hij zelfs brutaal de 28’ers in. Op dat moment wist Patrick Roest – die met 6.10’05 de ‘time to beat’ had neergezet – al dat hij het goud waar hij zo op gehoopt had kon vergeten. Van der Poel finishte bij hoge luchtdruk in 6.08’39. Een fenomenale prestatie. Een jaar voor de Spelen van Peking profileert de jonge Zweed zich nadrukkelijk voor Olympisch goud.

Patrick Roest was na afloop zichtbaar aangeslagen. Vol ongeloof en met de tranen in zijn ogen probeerde hij minutenlang op een bankje te vatten wat zich kort daarvoor op het ijs van Thialf had afgespeeld. Roest voelde zich in de aanloop naar de WK prima, vertelde hij na afloop tegen de NOS. Nadat het ook in 2019 (Inzell) en 2020 (Salt Lake) niet lukte, pakte hij ook dit jaar weer naast het WK-goud. Een opdoffer die hij duidelijk niet aan zag komen.

Het brons was voor de Rus Sergey Trofimov die 6.13’02 op de klok zette. De Rus liet bij de laatste wereldbekerwedstrijden in Heerenveen al zien dat we in Peking rekening met hem moeten houden op de 5000 meter.

Jorrit Bergsma reed ‘naar omstandigheden’ een redelijke 5 kilometer. Met 6.16’92 werd hij vijfde.

Sven Kramer leek de strijd na twee rondjes al op te geven. Na de race liet hij weten dat hij vlak voor de wedstrijd last van zijn rug had gekregen. De regerend Olympisch kampioen op de 5000 meter finishte in 6.35’52, de negentiende tijd. Kramer heeft zich ook afgemeld voor de ploegenachtervolging die vrijdag op het programma staat in Heerenveen.

Titelverdediger Ted-Jan Bloemen liet de 5000 meter ook aan zich voorbij gaan. De Canadese Nederlander is niet in vorm en wil zijn pijlen richten op de Team Pursuit.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 5000 meter heren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s