Nuis plaatst zich wel op 1500 meter, Snel en In ’t Hof verrassen

Kjeld Nuis heeft donderdag in Heerenveen zijn laatste kans gegrepen om zich te plaatsen voor de Winterspelen in Beijing. Woensdag pakte de regerend Olympisch kampioen naast de startbewijzen op de 1000 meter, donderdag lukte het op de 1500 meter wèl. Tijmen Snel zette op de 1500 meter verrassend de derde tijd op de klok. Bij de vrouwen was Sanne in ’t Hof de verrassing van de dag: zij mag samen met Irene Schouten in Beijing van start gaan op de 5000 meter.

1500 meter heren

Bij Kjeld Nuis voerde de pijn van woensdag ondanks de overwinning nog de boventoon. Hij won de 1500 meter in een ijzersterke tijd van 1.43.85. Toch stonden na afloop de tranen in zijn ogen. Euforisch kon hij niet zijn: ,,Ik baal ontzettend van gisteren. Weet je hoeveel pijn het doet als je je titel niet kunt verdedigen? Iedereen zei: het komt wel goed. Maar dat is dus het slechtste wat je kunt zeggen.” Om zich vervolgens te vermannen: ,,Ik ga echt keihard werken de komende weken om te vlammen in China op de 1500.”

Thomas Krol was twee honderdsten langzamer dan Nuis: met 1.43.87 noteerde hij de tweede tijd en voegde hij aan zijn startbewijs voor de 1000 meter een ticket voor de 1500 meter toe.

Tijmen Snel was met de derde tijd van 1.45.16 bij de mannen de grote revelatie. Of zijn persoonlijk record genoeg is om zich te plaatsen voor de Spelen is nog even de vraag. Dat hangt af van hoe de KNSB de komende dagen aan de slag gaat met de plaatsingsmatrix. De schaatsbond mag gebruik maken van het recht om schaatsers aan te wijzen voor de massastart en de ploegenachtervolging. Waarschijnlijk kan Sven Kramer daarvan profiteren. Op zondag 2 januari maakt de KNSB de definitieve Olympische selectie bekend.

Patrick Roest kwam met 1.45.30 tekort om zich te plaatsen op de 1500 meter. In 2018 won Roest zilver in PyeongChang achter Kjeld Nuis

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1500 meter heren

5000 meter dames

Topfavoriete Irene Schouten haalde zoals verwacht het eerste Olympische startbewijs binnen op de 5000 meter. De wereldkampioene reed op volle sterkte compleet met de van haar bekende eindsprint naar 6.50.48. Schouten plaatste zich maandag al voor de 3000 meter en zal naar verwachting ook worden aangewezen voor de massastart en de ploegenachtervolging in Beijing.

De grote verrassing kwam donderdag in Heerenveen van Sanne in ’t Hof. De 20-jarige schaatsster van gewest Fryslan kaapte met een verschil van drie honderdsten een startbewijs weg voor de neus van Carlijn Achtereekte. In een directe confrontatie klopte In ’t Hof Achtereekte letterlijk op de streep: 6.55.14 om 6.55.17. Naar eigen zeggen was ze ‘sprakeloos’ maar voor de microfoon van de NOS rebbelde ze er vrolijk op los: ,,Als ik bedenk waar ik vandaan kom en dat ik hier nu sta. Dat is gewoon bizar. Ik wist dat ik het kon maar er waren er meer die het konden. Dit is de eerste wedstrijd dat ik mee kon vechten en daar komt dan toch wel wat druk bij kijken.”

Carlijn Achtereekte vergat goed te schaatsen, verviel in haar oude fouten en ging weer harken, zoals ze zelf zei. Waar het kwartje eerder deze week op de 3000 meter de goede kant op viel (ze versloeg Merel Conijn met een honderdste en plaatste zich voor de Spelen) kwam ze dit keer letterlijk aan de verkeerde kant van de streep uit. Omdat Nederland maar twee dames kan afvaardigen op de 5 kilometer mag Achtereekte niet van start gaan op haar favoriete afstand.

Merel Conijn reed ook weer een goede 5000 meter. Met een persoonlijk record van 6.55.27 noteerde ze de vierde tijd.

Esmee Visser – de regerend Olympisch kampioene – bleef ver uit de buurt van een ticket voor Beijing. Ze zal haar titel dus niet kunnen verdedigen. Nadat Visser in PyeongChang vanuit het niets de 5 kilometer won lukte het haar in de jaren erna niet meer om dat niveau te evenaren. Vooral mentaal had ze veel moeite om op topsportniveau te presteren. Deze woensdag in Heerenveen werd ze met 7.13.38 roemloos negende. Later liet Visser in een verklaring weten dat ze eigenlijk nauwelijks in staat was om te starten. Tijdens een training de dag ervoor had ze een hamstringblessure opgelopen.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 5000 meter dames.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s