Angelina Golikova wereldkampioene zonder volkslied en vlag

Geen Russische vlag en geen Russisch volkslied bij de huldiging van de 500 meter dames vrijdag in Heerenveen. Maar wel degelijk een Russische wereldkampioene op de 500 meter. Angelina Golikova was vrijdag in Heerenveen sneller dan Femke Kok en landgenote Olga Fatkulina.

Als gevolg van een dopingstraf mag Rusland tot eind 2022 niet onder de Russische vlag deelnemen aan grote kampioenschappen. De atleten die ‘clean’ zijn mogen wel onder neutrale vlag meedoen. Dat betekent dus dat er bij een overwinning geen volkslied te horen is. In plaats daarvan schalde de hymne van de ISU door de schaatshal. En er werden twee neutrale vlaggen gehesen. Onwerkelijk!

Golikova – houdster van het baanrecord op de 500 meter in Thialf – zette vrijdag 37’14 op de klok. Zo snel was ze dit seizoen nog niet. Femke Kok die dit seizoen alle wereldbekerwedstrijden won op de 500 meter kwam bij de wereldkampioenschappen net tekort. De pas 20-jarige Nederlandse sprintster veroverde wel het zilver in 37’28.

Olga Fatkulina reed met 37’45 naar het brons. Jutta Leerdam had een missertje bij de start en finishte in de vierde tijd: 37’61.

Shorttrackster Suzanne Schulting moest in de eerste rit alleen rijden. Ze zette geen vlekkeloze race neer. In de bocht moest ze een handje aan het ijs zetten om overeind te blijven. Met 38’75 werd ze veertiende.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 500 meter dames.

Advertentie

Een gedachte over “Angelina Golikova wereldkampioene zonder volkslied en vlag

  1. Beste redactie,

    Nu weten volgens mij precies op wat voor materiaal de wereldtop precies rijdt. Bij de NOS behoef dat antwoord niet te verwachten, maar ik vind het reuze interessant, al vermoed ik dat 90% op Viking rijdt, maar de Canadezen zag ik vandaag op Icon rijden?

    Mijn 2e vraag is, waarom rijden veel dames zonder een ski-bril en ook best wel wat heren, maar is het ooit aangetoond wat het beste resultaat geeft?

    Groeten Dick Rustenburg

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s