Dames en heren Team NL wereldkampioen achtervolging

Zowel de dames als de heren van Team NL hebben vrijdag bij de Wereldkampioenschappen Afstanden in Heerenveen goud veroverd op de ploegenachtervolging.

Team Pursuit NL dames podium wk afstanden

Beeld: © International Skating Union ISU

Team Pursuit dames

De dames van Team NL kozen voor de innovatieve techniek van duwen in combinatie met wisselen. Dat wierp zijn vruchten af. Ireen Wust, Antoinette de Jong en Irene Schouten versloegen in een directe confrontatie de Canadese vrouwen. De Nederlandse dames reden de hele wedstrijd op achterstand maar in de laatste ronde sloegen ze toe. Wust, De Jong en Schouten zetten de turbo aan en finishten in 2.55’79. Met name dankzij een sprintje dat Irene Schouten op het eind inzette. Team Canada – met Blondin, Weidemann en Maltais- kwam in 2.55’97 over de streep.

Het brons was voor de ‘Russische’ vrouwen die onder neutrale vlag aan het wereldkampioenschap deelnemen. Ze klokten 2.59’35,

Klik hier voor de volledige uitslag van de team pursuit dames

Team Pursuit heren

Bij de heren was het goud – geheel tegen de verwachting in – ook voor Nederland. Team NL stond aan de start zonder eindbaas Sven Kramer die donderdag last kreeg van zijn rug. Patrick Roest nam zijn rol over en deed dat op voortreffelijke wijze. In de laatste ronden sleepte Roest met fantastisch kopwerk zijn ploeggenoten Marcel Bosker en Beau Snellink naar de winnende tijd van 3.41’42.

Canada (Bloemen, Belchos en Howe) kwamen tekort met 3.41’71. Ze wonnen het zilver. De ‘Russische’ mannen (Semerikov, Trofimov en Zakharov) reden naar het brons in 3.42’66.

Noorwegen – dat vorige week verrastte met de duwtechniek bij de World Cup – pakte naast de medailles. Sverre Lunde Pedersen, Allan Dahl Johansson en Hallgeir Engebråten eindigden op de vierde plaats.

Klik hier voor de volledige uitslag van de Team Pursuit heren

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s