Van der Poel wereldkampioen 10 km in sensationeel wereldrecord

Zondag speelde zich bij het WK Afstanden in Heerenveen zo’n historisch moment af waarvan iedere schaatsliefhebber het zich later zal herinneren. Weet je het nog? Waar was jij toen Nils van der Poel een wereldrecord reed op de 10 kilometer in Thialf?

De Zweed reed op de laaglandbaan in Friesland onder zeer zware omstandigheden naar de sensationele tijd van 12.32’95. Een persoonlijk record, een baanrecord en een wereldrecord. Dat wereldrecord stond op naam van de Canadees Graeme Fish, die precies een jaar geleden bij de WK afstanden op de hooglandbaan van Salt Lake City naar 12.33’86 reed. Fish was er dit weekend niet bij in Heerenveen omdat hij vanwege het coronavirus niet wil reizen.

Van der Poel – die donderdag ook al brutaal het goud op de 5000 meter wegkaapte voor de neus van Patrick Roest – reed op uiterst stabiele wijze zijn 25 rondjes. Schijnbaar moeiteloos zette de onbevangen Zweed 29’ers en 30 laag op de klok. Om te eindigen met drie rondjes 29’6 .. Waanzinnig!

Nils van der Poel had voor de dweil zijn wereldrecord gereden. Jorrit Bergsma kwam pas na de dweil in actie. Bergsma was diep onder de indruk maar liet zich niet gek maken. Hij ging weg op zijn eigen tijd en kon zijn rondetijden ondanks de hoge luchtdruk redelijk onder controle houden. Zijn langzaamste rondje was 30’9. Bergsma finishte in 12.45’86, goed voor het zilver.

Alexander Rumyantsev won met 12.54’74 het brons. Olympisch kampioen Ted-Jan Bloemen noteerde de zesde tijd met 13.08’25.

Voor Patrick Roest kwam het einde van het schaatsseizoen eigenlijk net te laat. Op zondag won de Europees en wereldkampioen allround nog wel het brons op de 1500 meter. Maar de 10 kilometer aan het einde van de dag was duidelijk een brug te ver. De onverslaanbaar geachte Roest zat er helemaal doorheen. Zijn worsteling was uitermate pijnlijk om te aanschouwen. Hij sloot af met een rondje 35’6 en noteerde uiteindelijk 13.09’42 .. de zevende tijd.

Donderdag zat Patrick Roest ook al in zak en as nadat hij er voor het derde jaar op rij niet in slaagde om de wereldtitel op de 5000 meter te veroveren . Ook toen was er ene Nils van der Poel die er met het goud vandoor ging ..

Klik hier voor de volledige uitslag van de 10000 meter heren

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s