Antoinette de Jong Nederlands kampioene 1500 meter

Antoinette de Jong heeft vrijdag in Heerenveen bij de NK Afstanden de nationale titel op de 1500 meter veroverd. Het is voor De Jong de eerste keer dat ze Nederlands kampioene wordt op de schaatsmijl.

De Jong versloeg met een ijzersterk persoonlijk record van 1.53’20 regerend Olympisch kampioene Ireen Wust die in 1.53’48 over de streep kwam. Antoinette de Jong bleef met haar tijd slechts 0,10 seconde boven het baanrecord van Wüst.

Jutta Leerdam reed verrassend naar het brons in een persoonlijke toptijd van 1.53’64. Ze ging razendsnel van start en moest dat bekopen in de laatste ronde waarin ze helemaal kapot ging. Toch was haar tijd goed genoeg voor het brons.

Irene Schouten noteerde met 1.54’14 de vierde tijd, ook goed voor een persoonlijk record.

Titelverdedigster Jorien ter Mors werd vijfde in 1.54’65.

De top 5 plaatst zich voor de eerste serie wereldbekerwedstrijden van het nieuwe schaatsseizoen (Polen, Noorwegen, Verenigde Staten en Canada). De KNSB heeft de geplaatste schaatsers gevraagd om minimaal drie van de vier wedstrijden te rijden.

Volgens de KNSB is dat van belang voor het aantal deelnemers dat Nederland naar de Olympische Spelen in Peking mag sturen. Tijdens de Spelen mag Nederland met maximaal negen mannen en negen vrouwen meedoen maar dat aantal moet worden veiliggesteld door een hoge positie in het wereldbekerklassement.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1500 meter dames

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s