Nils van der Poel ook in Stavanger sensationeel op 10 km

Moesten schaatsliefhebbers in februari al hun kaken van de grond rapen nadat Nils van der Poel in Thialf een fabuleus wereldrecord reed op de 10 kilometer .. Dit weekend viel opnieuw ieders mond open van verbazing toen de Zweed bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger zijn kunstje nog eens herhaalde. Van der Poel zette een onwaarschijnlijk baanrecord op de klok van 12.38.92. Een ongekende prestatie waarmee hij de concurrentie verpulverde!

Vooraf grapte Van der Poel al dat ‘we het maar eens moesten proberen’ om met 12.40 ruim onder het baanrecord van Sven Kramer te rijden. De wereldkampioen maakte zijn bravoure meer dan waar. Met een uiterst stabiele race waarin hij louter rondjes 30 noteerde en op het eind zelfs kon versnellen naar de 29’ers zette hij de klok stil op een historische 12.38.92 ..

De Zweed was daarmee ruim 17 seconden sneller dan zijn directe tegenstander in de laatste rit, Jorrit Bergsma. De Fries reed ook een uitstekende 10.000 meter in Noorwegen maar de 12.56.08 verbleekte bij de prestatie van zijn rivaal. De twee gingen overigens ongekend respectvol met elkaar om voor en na hun rit. Vooraf gaven ze elkaar een vriendelijke boks. En na afloop zocht de nog verbazingwekkend fris ogende Van der Poel de moegestreden Bergsma op om hem een speels handje te geven. Zo kan het dus ook!

Het brons ging in Stavanger naar regerend Olympisch kampioen Ted-Jan Bloemen. De Canadese Nederlander kreeg het op het eind wat zwaarder maar maakte met 13.00.23 ook duidelijk dat hij straks in Beijing zeker mee doet om de prijzen.

Patrick Roest had het loeizwaar in Noorwegen. Op het eind van zijn race ging hij zelfs de 33’ers in. Met 13.15.08 bleef hij nog net landgenoot Marwin Talsma voor die zich in 13.15.83 naar de finish knokte.

Kars Jansman eindigde bij zijn terugkeer in de World Cup als tweede in de B-groep van de 10.000 meter met een tijd van 13.10.07. Sneller dus dan Patrick Roest! Jansman promoveert daarmee naar de A-divisie. Marcel Bosker kwam op B-niveau niet verder dan 13.18.44, de zevende tijd.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 10000 meter heren.

500 meter heren

Bij de sprintende mannen wist de Canadees Laurent Dubreuil voor de tweede keer in zijn carrière een wereldbekerwedstrijd op de 500 meter te winnen. Met 34.57 was hij in Stavanger te snel voor de Rus Artem Arefyev (34.60) en de Pool Marek Kania (34.65). Kania pakte verrassend het brons in een persoonlijk record.

Laurent Dubreuil

De Nederlandse mannen bleven zaterdag ver van het podium verwijderd. Kai Verbij was de rapste landgenoot met 34.98, de achtste tijd. Dai Dai N’tab wist ook in Noorwegen de 500 meter niet onder de 35 seconden te krijgen. Vol frustratie kwam hij tot de dertiende tijd in 35.06.

Hein Otterspeer werd veertiende in 35.08. Merijn Scheperkamp noteerde de 18e tijd in 35.24.

In de B-groep kwam Janno Botman tot 35.62.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 500 meter heren.

500 meter dames

Bij de dames was de Amerikaanse Erin Jackson net als bij de World Cup in Polen de snelste op de 500 meter. Met 37.61 bleef ze de Japanse Nao Kodaira (37.70) en de Poolse Kaja Ziomek (37.74) voor.

Jutta Leerdam kon met de zevende tijd van 38.06 beter uit de voeten dan tijdens het vorige wereldbekerweekend. Femke Kok was nog steeds niet scherp: met 38.37 werd ze twaalfde. Michelle de Jong, het jongere zusje van Antoinette, noteerde met 38.48 de 15e tijd in de A-groep. Marrit Fledderus eindigde met 38.73 in de achterhoede op de 19e plaats.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 500 meter dames.

Dione Voskamp noteerde 38.49 in de B-groep, dat was daar de tweede tijd.

Team Sprint

In Stavanger stond zaterdag ook de Team Sprint op de rol. Bij de mannen eindigde het demonstratie-onderdeel voor Nederland in een deceptie. Bram Westenbroek, Tijmen Snel en Serge Yoro wisten zich niet te plaatsen voor het WK doordat Yoro onderuit ging.

De Nederlandse dames (Michelle de Jong, Marrit Fledderus en Femke Kok) eindigden ook teleurstellend net naast het podium met de vierde tijd.

De Team Sprint staat op het programma tijdens het WK Allround/Sprint in Hamar dat na de Olympische Spelen wordt gehouden.

Klik hier voor de uitslag Team Sprint heren

Klik hier voor de uitslag Team Sprint dames

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s