Ireen Wüst verdedigt de eer van Oranje op slotdag in Stavanger

Toch weer Wüst. Ireen Wüst. De Olympisch kampioene hield zondag de eer van Oranje hoog op de slotdag van de World Cup in Stavanger. Wüst knokte zich naar de enige medaille voor Nederland: het zilver op de 1500 meter.

1500 meter dames

Miho Takagi – de houdster van het wereldrecord op de 1500 meter – was zondag de snelste vrouw in de Sørmarka Arena. Met 1.55.67 liet ze Ireen Wüst Wust (1.56.25) en de Japanse Ayano Sato (1.56.51) achter zich.

Wüst was achteraf blij met de medaille maar toch was ze niet 100% tevreden: ”Ik denk dat ik hier had kunnen winnen. Maar ja, je moet het wel afmaken. Het was goed maar net niet goed genoeg. Ik lig op koers, ik heb er alle vertrouwen in en bereid me voor op een hele mooie winter. Ik heb nu al zin in de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City.”

Antoinette de Jong reed ook een stabiele 1500 meter in Noorwegen. Met 1.56.57 werd ze vierde. Irene Schouten kwam in actie tegen De Jong maar kon daar geen voordeel uit halen. Ze verloor de race en noteerde met 1.57.46 de achtste tijd.

In de B-groep kon Jorien ter Mors iets meer laten zien dan vorig wereldbekerweekend. Ze werd tweede in 1.58.25 en zal dus promoveren naar de A-groep. Marijke Groenewoud noteerde de zevende tijd met 1.59.84. Let wel: in de B-divisie!

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1500 meter dames.

1500 meter heren

Op de 1500 meter doen de Nederlandse mannen vooralsnog niet mee om de podiumplaatsen in het internationale deelnemersveld. De Chinees Zhongyan Ning beheerste in Noorwegen het koningsnummer met een tijd van 1.45.16. De Amerikaan Joey Mantia reed naar het zilver in 1.45.55. De Koreaan Min Seok Kim won het brons met 1.45.63.

Thomas Krol kwam al vroeg in actie vanwege zijn slechte prestatie vorige week in Polen waar hij op de zestiende plaats eindigde. Ook in Stavanger presteerde Krol niet op de toppen van zijn kunnen. De wereldkampioen werd in de slotfase van zijn race nog bijna verslagen door de Japanner Taiyo Nonomura. Krol won nipt met 1.46.16, de vijfde tijd.

Kjeld Nuis had het in de laatste ronde zwaar in Stavanger. De benen liepen vol waardoor hij na een goeie opening toch genoegen moest nemen met de zevende tijd: 1.46.21.

Patrick Roest is nog steeds zoekende dit seizoen. Na de teleurstellende 10 kilometer op zaterdag ging hij er zondag vol voor maar ook op de 1500 meter liep het niet lekker. Met 1.47.12 werd hij 15e. Jan Blokhuijsen kon ook niet beter dan 1.47.96, de 18e tijd.

Chris Huizinga kwam in de B-groep niet verder dan 1.49.13.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1500 meter heren.

500 meter heren

Op de 500 meter was zondag de Japanner Tatsuya Shinhama de snelste met 34.57. Hij versloeg de winnaar van zaterdag, Laurent Dubreuil die in 34.61 over de streep kwam. De Rus Artem Arefyev won het brons in 34.67.

Dai Dai N’tab kon zondag eindelijk opgelucht ademhalen dat hij een tijd onder de 35 seconden op de klok wist te zetten. Met 34.72 werd hij zesde. Daarmee was hij drie honderdsten sneller dan zijn jonge ploeggenoot Merijn Scheperkamp die met 34.75 uitstekend presteerde in Stavanger. Een persoonlijk record en de zevende tijd.

Hein Otterspeer en Kai Verbij konden zondag niet mee met de rest. Otterspeer noteerde 34.98 (15e) en Kai Verbij vond zijn naam terug op de 16e plaats met 35.02.

Pavel Kulizhnikov lijkt langzaam terug te kruipen naar de wereldtop. De Rus kampt nog steeds met de gevolgen van corona en degradeerde vorig weekend naar de B-groep. In Stavanger won hij zondag de 500 meter in 35.08. Geen geweldige tijd maar goed genoeg om in ieder geval terug te promoveren naar de A-groep. Janno Botman reed in de B-groep naar 35.54.

Klik hier voor de volledige uitslag 500 meter heren

500 meter dames

Een verrassende uitslag zondag op de 500 meter dames. Niet de vrouw die de eerste drie 500 meters won dit seizoen, Erin Jackson, maar Olympisch kampioene Nao Kodaira was de snelste in Stavanger. Met 37.52 was de Japanse sneller dan Jackson (37.67) en de Russische Angelina Golikova (37.71).

Jutta Leerdam reed haar beste 500 meter van dit World Cup seizoen. Met 37.94 eindigde ze net naast het podium. Leerdam gaat stukje bij beetje op weg naar een betere vorm.

Michelle de Jong heeft zich ontworsteld aan de B-groep en schaatste in 38.07 knap naar de achtste tijd. Femke Kok werd negende in 38.12.

Dione Voskamp blijft pendelen tussen de A- en de B-divisie. Zondag werd ze met 38.58 achttiende dus grote kans dat zij weer een niveau terug valt. Marrit Fledderus ging van start in de B-groep en noteerde daar 38.94.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 500 meter dames.

Een gedachte over “Ireen Wüst verdedigt de eer van Oranje op slotdag in Stavanger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s