Leerdam mag Olympisch debuut maken bij Winterspelen Beijing

Jutta Leerdam heeft zich zondag bij het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Heerenveen als eerste Nederlandse langebaanschaatsster geplaatst voor de Olympische Winterspelen.

Leerdam won afgetekend de 1000 meter in veruit de snelste tijd van 1.14.12. De 22-jarige sprintster van Team Worldstream mag daarmee in Beijing haar Olympisch debuut maken.

Antoinette de Jong piekt duidelijk ook op het juiste moment. Met 1.14.61 zette ze in een directe confrontatie met Ireen Wüst verrassend de tweede tijd op de klok. Wüst kwam met 1.14.80 tot de derde tijd in Thialf.

De Jong is met de tweede plaats zo goed als zeker van een ticket voor de Spelen. Ook voor Ireen Wust zou het normaal gesproken voldoende moeten zijn. Dat hangt ervan af hoe de plaatsingsmatrix die de KNSB heeft opgesteld zich de komende dagen gaat vullen met schaatsers. Er mogen maximaal 9 vrouwen en maximaal 9 mannen voor Nederland naar de Winterspelen.

Michelle de Jong, het jongere zusje van Antoinette, reed met 1.14.89 knap naar de vierde tijd in Heerenveen. Net niet genoeg om zich te plaatsen. Dat geldt zuur genoeg ook voor regerend Olympisch kampioene Jorien ter Mors die over de gehele linie tekort kwam om een tijd onder de 1.15 neer te zetten. Ze werd vijfde in 1.15.08.

Ook Femke Kok stelde teleur op de 1000 meter. Met 1.15.14 werd ze zesde. Geen 1000 meter dus voor Kok in Beijing.

Shorttrackster Suzanne Schulting deed ook een gooi naar een Olympisch ticket op de 1000 meter. Ze kwam met 1.15.42 wel tot haar snelste seizoentijd maar de achtste plaats was absoluut onvoldoende om mee te doen om de startbewijzen.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 1000 meter dames.

Advertentie

Een gedachte over “Leerdam mag Olympisch debuut maken bij Winterspelen Beijing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s