Roest zeker van Olympische 5000 meter, Bergsma en Kramer nog in race voor startbewijs

Patrick Roest heeft zich zondag bij het Olympisch Kwalificatietoernooi in Heerenveen als eerste Nederlander geplaatst voor de 5000 meter in Beijing. Roest zette met 6.08.64 onder zware omstandigheden een uitstekend verzorgde race neer in Thialf.

Jorrit Bergsma kwam met 6.11.14 tot de tweede tijd en lijkt daarmee ook zo goed als zeker van een startbewijs. Ook regerend Olympisch kampioen Sven Kramer maakt met zijn derde plaats in 6.12.29 nog kans om in Beijing zijn titel te verdedigen.

Bergsma en Kramer zijn er afhankelijk van hoe de komende dagen de plaatsingsmatrix van de KNSB zich gaat vullen. Bergsma staat nu elfde op de matrix, Kramer veertiende. Er mogen in totaal negen Nederlandse schaatsers naar Peking.

Patrick Roest bouwde zijn race zorgvuldig op. Op het eind van zijn rit keek hij tegenstander Marwin Talsma in de rug die helemaal stuk ging: ,,Het was een goed ritje. Ik had ‘m nog iets meer willen afbouwen maar daar waren de omstandigheden te zwaar voor. Ik ben blij dat ik de rit mooi vlak kon houden. En ik ben zeker van de Spelen, dat geeft een lekker gevoel.”

Sven Kramer gaf deze zondag ALLES om zich nog één keer te kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen. Kramer moest al vroeg in de wedstrijd aan de start verschijnen. Voor de dweil zette hij een tijd neer waar ook ploeggenoot Marcel Bosker zich op stuk beet.

Kramer toonde zich na de race zichtbaar ‘Blij, tevreden en opgelucht’: ,,Ik wist de laatste weken stiekem wel dat het beter ging. Ik moest als één van de eersten starten en dat maakte het niet makkelijker. Ik wil niet op de feiten vooruit lopen maar ik denk dat het genoeg is om naar Beijing te gaan. Ik ben natuurlijk ook van waarde voor de Team Pursuit. Dat weet ik gewoon.”

Sven Kramer heeft zich met zijn derde tijd ook geplaatst voor de 10 km op dinsdag. Hij weet nog niet of hij daar aan de start zal verschijnen. De Fries is namelijk ook van plan om begin januari de EK Afstanden te rijden. Hij heeft de smaak weer te pakken: ,,Als deze progressie zich voortzet dan gaan het nog twee leuke maanden worden.”

Marcel Bosker eindigde met 6.13.60 op de vierde plaats van de 5000 meter waarmee hij naast de startbewijzen op deze afstand grijpt. Bosker maakt, net als Kramer, nog wel kans om aangewezen te worden voor de ploegenachtervolging.

Marwin Talsma zag zondag zijn Olympische droom in rook opgaan. Hij ging helemaal stuk in Thialf. Met 6.42.49 eindigde Talsma als laatste .. De ontluistering was zo groot dat hij zich later op de zondag ook afmeldde voor de 10 kilometer van dinsdag.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 5000 meter heren.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s