Merel Conijn en Marcel Bosker Nederlands kampioen allround 2022

Merel Conijn en Marcel Bosker hebben zondag in Heerenveen de nationale allroundtitels op hun naam geschreven. Voor Conijn is het de eerste keer dat ze Nederlands kampioene wordt. Bosker pakte de titel al eerder in 2018.

Heren

Marcel Bosker liet zondag op de 1500 meter al zien dat hij het kampioenschap domineerde. Met de winst in 1.46.60 zette hij de nummer twee in het klassement, Tjerk de Boer, op 19 seconden achterstand. Op de afsluitende 10 kilometer kwam zijn leidende positie geen moment in gevaar. Bosker kon ‘op het gemak’ het kampioenschap uitrijden, al had hij wel wat last van de warmte in Thialf. Met 13.13.38 sloot hij keurig en volgens planning zijn toernooi af.

Bosker liet de overwinning gewillig over aan zijn ontketende ploegggenoot Beau Snellink. Met 1.48.30 op de 1500 meter steeg hij eerder op de zondag al naar de derde plek in de rangschikking. Met een fenomenale 10 kilometer in een persoonlijk record van 12.58.39 schaatste Snellink naar het zilver in de einduitslag. En stak hij ook meteen het laatste startbewijs voor de WK Allround in zijn zak.

Kars Jansman (1.48.26 PR op 1500 meter) stond vijfde in het tussenklassement na drie afstanden. Met zijn tweede plaats op de 10 kilometer in 13.10.49 klom hij door naar het brons bij de NK Allround.

Marwin Talsma werd met 1.49.29 achtste op de 1500 meter en stond na drie afstanden negende in het klassement. De voormalig Nederlands kampioen op de 10 kilometer wist zich daardoor jammergenoeg niet te plaatsen voor de slotafstand van de NK.

Louis Hollaar – de nummer twee in het tussenklassement na de eerste dag – werd zondagochtend wakker met koorts en meldde zich af voor de rest van het toernooi.

Klik hier voor de uitslag 1500 meter heren

Klik hier voor de uitslag 10000 meter heren

EINDKLASSEMENT HEREN NK ALLROUND 2022

Dames

De strijd om de nationale allroundtitel bij de dames werd zondag in Heerenveen beslist in de slotrit van de 5000 meter. Merel Conijn begon met een voorsprong van 4.09 seconden op Joy Beune die wel moest aanvallen om nog kans te houden op de nationale titel.

Beune nam vanaf het begin dapper de leiding. Conijn moest aanvankelijk volgen maar zette in de laatste ronden een denderende tegenaanval in. Op het eind ging de 20-jarige Edamse zelfs de 32’ers in. Om als enige af te sluiten met een klinkende tijd onder de 7 minuten: 6.58.36. Beune finishte in 7.03.97.

Met de titel Nederlands kampioene allround op zak mag Conijn begin maart van start gaan bij de WK Allround in Hamar. Ze maakte zondag niet alleen indruk met de afstandsoverwinning op de 5000 meter. Eerder op de dag zette ze ook al een persoonlijk record neer op de 1500 meter van 1.56.28.

Joy Beune pakt dit seizoen pijnlijk naast alle prijzen. Geen Olympisch startbewijs en nu dus ook geen ticket voor de wereldkampioenschappen. Beune won na de 3000 meter op zaterdag, zondag ook de 1500 meter in 1.55.90. Daarmee kwam ze wel dichterbij Conijn maar uiteindelijk moest ze toch genoegen nemen met het zilver in de eindrangschikking.

Melissa Wijfje werd zondag derde op de 1500 meter in 1.56.45 en stond na drie afstanden derde in het tussenklassement. Op de 5000 meter klokte ze 7.14.65 waarmee ze het brons veilig stelde. Ook Wijfje heeft geen gelukkig seizoen, al mag zij wel als reserve mee naar de Winterspelen in Beijing. Dat geldt overigens ook voor Merel Conijn.

Reina Anema noteerde op de 1500 meter de vierde tijd: 1.57.73. Na drie afstanden stond ze zesde in de rangschikking. Op de 5000 meter kwam ze tot 7.09.49, daarmee steeg ze uiteindelijk door naar de vierde plek in het eindklassement.

Elisa Dul zakte na de 1500 meter (1.57.87) uit de top drie van het klassement en meldde zich af voor de slotafstand.

Klik hier voor de uitslag 1500 meter dames

Klik hier voor de uitslag 5000 meter dames

EINDKLASSEMENT DAMES NK ALLROUND 2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s