Tijmen Snel en Michelle de Jong winnen NK Sprint 2022

Tijmen Snel en Michelle de Jong zijn de nieuwe Nederlandse kampioenen sprint! Het is voor beiden de eerste keer dat ze de nationale titel weten te veroveren.

Heren

Tijmen Snel bouwde zondag op de tweede 500 meter – na een succesvolle eerste dag – verder aan het fundament voor de zege. Hij was de enige die zondag met 34.88 onder de 35 wist te blijven in Thialf. Op de 1000 meter had hij daardoor genoeg aan de derde tijd van 1.09.34 om de titel binnen te halen. Snel plaatste zich bovendien voor de WK Sprint, daar zal hij samen met Thomas Krol en Kai Verbij aan de start verschijnen.

Janno Botman deed zondag ook goede zaken. Hij rukte op naar de tweede plaats in de rangschikking door zijn sterke 500 meter in een persoonlijk record van 35.03. Met de vijfde tijd op de 1000 meter van 1.09.66 stelde hij het zilver veilig.

Lennart Velema liet in de laatste race van het toernooi een podiumplaats liggen. Hij stond na de tweede 500 meter derde in het klassement maar verspeelde die positie aan Serge Yoro. De jongeling van Jumbo Visma won verrassend in 1.09.09 de 1000 meter en kaapte daarmee het brons voor zijn neus weg. Velema eindigde uiteindelijk op de ondankbare vierde plaats.

Ronald Mulder scoorde zondag met 35.12 weliswaar de derde tijd op de 500 meter, voor het klassement was hij uitgeschakeld. Hij besloot daarom geen 1000 meter te rijden.

Klik hier voor de uitslag van de 2e 500 meter heren

Klik hier voor de uitslag van de 2e 1000 meter heren

EINDKLASSEMENT NK SPRINT HEREN 2022

Dames

Bij de dames bleef het sprinttoernooi ongemeen spannend tot de laatste rit. En het toernooi kreeg ook nog eens een totaal onverwachte ontknoping. Michelle de Jong verbijsterd achterlatend als Nederlands kampioene sprint 2022 …

De Jong knalde zondag op de tweede 500 meter naar 37.85 en plaatste zichzelf daarmee in een uitstekende uitgangspositie voor het kampioenschap. In de slotrit van de 1000 meter kwam De Jong in actie tegen Ireen Wust. De Brabantse moest 1,46 seconden goedmaken op haar jonge ploeggenote om haar van de titel te houden. Maar op de kruising ging het mis. De ervaren Wust gaf De Jong die uit de buitenbocht kwam geen voorrang en daarmee reed de Brabantse zichzelf uit het toernooi. En diskwalificatie was het gevolg.

Michelle de Jong pakte niet alleen de nationale sprinttitel, ze mag ook begin maart aantreden in het Vikingskipet in Hamar voor de WK Sprint samen met Jutta Leerdam en Femke Kok. Doordat Ireen Wust wegviel uit het klassement pakte Marrit Fledderus het zilver, Helga Drost won het brons.

Jorien ter Mors – die zondag in tranen aankondigde dat ze per direct stopt met schaatsen – klokte op de laatste dag van de NK een prima 38.41 op de 500 meter. Alsof er een last van haar schouders was gevallen reed de 32-jarige Olympische kampioene op de laatste 1000 meter van haar carrière ook nog eens de winnende tijd van 1.15.84. Ireen Wust was weliswaar sneller (1.15.43) maar haar tijd werd uit de uitslag geschrapt.

Ook Lotte van Beek maakte in Thialf zondag een diepe buiging naar het publiek. Van Beek wilde dit seizoen nog één keer met behulp van crowdfunding proberen de Olympische Winterspelen te halen. Dat lukte helaas niet. Ook de WK Sprint bleek een brug te ver. Van Beek neemt daarom net als Ter Mors afscheid van het schaatsen.

Klik hier voor de uitslag van de 2e 500 meter dames

Klik hier voor de uitslag van de 2e 1000 meter dames

EINDKLASSEMENT NK SPRINT DAMES 2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s