Klasbak Irene Schouten pakt ook Olympische titel 5000 meter

Irene Schouten heeft donderdag in Beijing haar tweede Olympische titel veroverd. In de Ice Ribbon blufte ze de concurrentie af met een fantastisch Olympisch en Nederlands record op de 5000 meter. Een wereldrecord voor laaglandbanen!

Schouten reed in Peking de snelste 5 kilometer uit haar leven. Nadat ze zaterdag al het goud in haar zak stak op de 3000 meter ging de Olympisch kampioene van alle lasten bevrijd over het ijs. En dat terwijl ze zag dat Isabelle Weidemann in de rit voor haar al een scherpe 6.48.18 op de klok had gezet: ‘Ja toen besefte ik wel dat ik echt aan de bak moest. Maar ik weet natuurlijk dat ik op het eind kan versnellen en dat ging goed.’

Irene Schouten

Schouten kwam in actie tegen Francesca Lollobrigida. De Italiaanse ging zoals altijd hard van start en daar kon de Noord-Hollandse meteen van profiteren. Lollobrigida moest al snel afhaken waarna Irene Schouten haar eigen race kon gaan rijden. Een race met de van haar bekende negative split die dit keer op het eind zelfs leidde tot rondjes 31 laag. Met als eindresultaat een fabuleuze recordtijd van 6.43.51.

Tot haar verbazing mag ze zich nu ook de snelste Nederlandse op de 5000 meter noemen: ‘Oh joh, dat had ik helemaal nog niet bedacht. Ik wist wel dat het een PR was en een Olympisch record.’ Om er in één adem aan toe te voegen dat er nog veel meer voor haar in het vat zit de komende week. Op de team pursuit en op de massastart: ‘Dat zijn natuurlijk wel twee totaal verschillende onderdelen. Je bent dan afhankelijk van anderen hoe het gaat. Maar ik ben zelf in goede doen dus dat helpt mee.’

Isabelle Weidemann had de druk er behoorlijk op gezet met haar zilveren race. De Canadese won zaterdag ook al het brons op de 3000 meter. Op de 5 kilometer bouwde Weidemann een ruime marge op met Martina Sablikova die ze tot het eind kon vasthouden.

Sablikova slaagde er donderdag toch ook weer in om een medaille te pakken. De 34-jarige Tsjechische had zaterdag al laten zien dat ze nog niet afgeschreven is. Ze kwam over de finish met een gebalde vuist nadat ze de klok had stilgezet op 6.50.09.

Sanne in ’t Hof

Sanne in ’t Hof kwam op het ijs tegen wereldrecordhoudster Natalia Voronina. De pas 20-jarige Olympisch debutante kaapte met een verschil van drie honderdsten eind december brutaal een startbewijs weg voor de neus van Carlijn Achtereekte. De rijdster van gewest Fryslan kon in Peking helaas niet aanhaken bij haar Russische tegenstandster. Ze finishte wel knap in een tijd onder de 7 minuten: 6.59.78, de zevende plek in een deelnemersveld van 12 rijdsters. Een prima prestatie!

Olympisch titelverdedigster Esmee Visser was er niet bij. Zij wist zich niet te plaatsen voor de Winterspelen.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 5000 meter dames.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s