Amerikaanse Erin Jackson maakt ultieme Olympische droom waar

De ultieme Olympische droom. Dat is het verhaal van de Amerikaanse Erin Jackson die zondag in Beijing het goud veroverde op de 500 meter dames.

Dat we rekening moesten houden met de 29-jarige sprintster, zoveel was wel duidelijk. Aan het begin van het schaatsseizoen was Jackson bij de wereldbekerwedstrijden in Polen en in Salt Lake City al de snelste op de 500 meter. Maar bij de Olympische kwalificatiewedstrijden leek haar droom als een zeepbel uit elkaar te spatten. Ze maakte een misslag en greep net naast een startbewijs voor Peking.

Brittany Bowe

Dat Jackson toch in Beijing op het ijs kon verschijnen is te danken aan Brittany Bowe die onbaatzuchtig haar ticket beschikbaar stelde. ‘Omdat Jackson meer kans op het goud zou hebben.’ De rest is geschiedenis. ‘Het was een eer om haar deze kans te geven. Ik ben zó trots,’ reageerde Bowe zondag op de gouden race van haar landgenote.

Jackson zette in 2016 pas haar eerste schaatspassen op het ijs. Dat was in Dronten, Nederland. Lees meer over ‘Bambi op het ijs’ en het bijzondere levensverhaal van de Olympisch kampioene op de website van de NOS – – > https://nos.nl/peking2022/artikel/2417082-vijf-jaar-na-eerste-schaatsmeters-in-dronten-mikt-jackson-al-op-olympisch-goud

Jutta Leerdam snelste Nederlandse

Erin Jackson was zondag in de Ice Ribbon in Beijing met 37.04 te sterk voor de Japanse Miho Takagi die verrassend naar het zilver reed met een ijzersterke 37.12. De Russische Angelina Golikova – vooraf ook één van de favorieten voor de titel – haalde met 37.21 het brons binnen

De Oostenrijkse Vanessa Herzog kwam tot 37.28. Ze werd er vierde mee. Jutta Leerdam was de snelste Nederlandse met 37.34, de vijfde tijd.

Femke Kok maakte een missertje vlak voor de streep en zette de klok stil op 37.39. Een enorme tegenvaller voor de 21-jarige Friezin die alleen op de 500 meter in actie mocht komen in Beijing. Om zesde te worden .. Voor de 1000 meter wist Kok zich helaas niet te plaatsen.

Michelle de Jong – net als Leerdam en Kok debutante op de Olympische Spelen – noteerde een tijd onder de 38 seconden met 37.97, de dertiende tijd.

Titelverdedigster Nao Kodaira stelde met 38.09 zwaar teleur .. vier jaar na de overwinning in PeyongChang eindigde ze nu op de zeventiende plaats.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 500 meter dames

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s