Schouten en Van der Poel wereldkampioen allround 2022

Irene Schouten en de Zweed Nils van der Poel zijn de nieuwe wereldkampioenen allround! Het is voor Schouten en Van der Poel de eerste keer in hun carrière dat ze de wereldtitel allround veroveren.

Heren

Foto @International Skating Union ISU: Patrick Roest, Nils van der Poel en Bart Swings

Nils van der Poel – die nog steeds zegt te stoppen met schaatsen op zijn hoogtepunt – gaf de strijd in Hamar een ultieme extra dimensie. Hij toonde zich de afgelopen jaren al een ware plaaggeest voor titelverdediger Patrick Roest. De Zweed hield hem tot tranen toe van diverse Olympische- en wereldtitels af. En zondag kaapte hij ook nog eens de enige grote prijs die Roest dit seizoen had kunnen winnen voor zijn neus weg. Geen historische vierde wereldtitel allround op rij voor de Nederlander. Het werd voor de zoveelste keer zilver. Voor de zoveelste keer achter Nils van der Poel.

Bij de start van de 10 kilometer leek de marge die Patrick Roest op zijn concurrent had ruim genoeg. Met een sterke 1500 meter had hij een voorsprong opgebouwd van maar liefst 21,7 seconden. Toch liep het anders .. Van der Poel zette in het Vikingskipet een verpletterend baanrecord op de klok van 12.41.56. En Patrick Roest stortte zelf op de slotafstand helemaal in. Hij kwam over de streep in 13.26.08, meer dan 44 tellen na de wereldkampioen. Daarmee was het drama compleet en werd Nils van der Poel de eerste Zweedse wereldkampioen sinds Göran Claeson in 1973 in Deventer de wereldtitel veroverde.

Bij Patrick Roest werkte het lijf dit weekend niet mee: ‘Ik heb een slecht allroundtoernooi gereden. Ik kwam overal tekort. De vorm is gewoon niet goed genoeg. Ik voel me niet 100%, ben vrij moe. Met diverse besmettingen in onze ploeg ben ik ook bang geweest voor corona. Ik werd de hele week wakker met keelpijn en hoofdpijn. De testen waren wel steeds negatief. Maar het zit toch de hele tijd in je hoofd.’

Bart Swings schaatste met 1.46.03 naar de winst op de 1500 meter en klom daarmee omhoog in de rangschikking. Op de 10 kilometer werd hij bijna gelapt door Nils van der Poel maar de Belg zette toch een prima 13.09.21 op de klok. Het was zelfs genoeg om in het eindklassement het brons op te eisen.

Marcel Bosker zette na de 1500 meter een punt achter zijn toernooi. Hij had een rottige aanloop naar het WK door een positieve coronatest. Bosker testte op de valreep negatief waardoor hij mocht deelnemen aan het kampioenschap. Dat verliep allesbehalve bevredigend. Hij had zich geplaatst voor de 10 kilometer maar besloot deze niet te rijden om zichzelf te sparen.

Chris Huizinga wist zich niet te kwalificeren voor de slotafstand. Op de 1500 meter kwam hij tot 1.48.83, de veertiende tijd.

KLIK HIER VOOR HET KLASSEMENT HEREN WK ALLROUND 2022

Dames

Foto @International Skating Union ISU: Miho Takagi, Irene Schouten en Antoinete de Jong

Irene Schouten leverde in Hamar een epische prestratie. De Noord-Hollandse kroonde zich binnen vier weken tot drievoudig Olympisch kampioene èn tot wereldkampioene allround. Op de slotafstand moest Irene Schouten in actie komen voor haar concurrentes Miho Takagi en Antoinette de Jong. Op Takagi moest ze 6,08 seconden goed maken. De Jong lag op dat moment 3,63 seconden op haar voor.

Schouten – die weinig ervaring hadmet allroundtoernooien – moest diep gaan in Hamar: ‘Ik kon na de 1500 meter bijna niet meer lopen. Dus ik dacht: Hoe moet ik in godsnaam een 5 kilometer gaan rijden? Het was zwaar. Tijdens de rit baalde ik want het liep niet lekker. Toch kon ik hem evengoed nog redelijk vlak houden.’

Schouten kwam met een rood aangelopen gezicht zoals we zelden van haar hebben gezien over de finish in 6.52.58. De tweede tijd achter veterane Martina Sablikova die dit keer niet mee deed om de titel maar wel Olympisch kampioene Schouten wist te verslaan in 6.51.75.

Desgevraagd liet Irene Schouten weten dat ze nog blijft schaatsen zolang ze het leuk vindt. Op haar verlanglijstje staat in ieder geval nog één ding .. De Elfstedentocht!

Antoinette de Jong ging van start in de wetenschap dat ze een persoonlijk record op de klok moest zetten om de wereldtitel binnen te halen. Een ondoenlijke opgave. Ze kwam in actie tegen Miho Takagi die minder moeite had met de 5000 meter. De Japanse schreef met 7.01.97 het zilver op haar naam. De Jong moest zelfs nog vechten om zich de Noorse Ragne Wiklund van het lijf te houden. Met 7.04.45 hield ze in het klassement net genoeg over om haar bronzen podiumplek veilig te stellen.

Merel Conijn maakte een uitstekend WK-debuut in Hamar met de zesde plaats in het eindklassement. Op de 1500 meter noteerde ze een persoonlijk record van 1.56.24. De 5000 meter legde ze af in 7.05.47.

KLIK HIER VOOR HET KLASSEMENT DAMES WK ALLROUND 2022

Klik hier voor de volledige uitslag 1500 meter dames

Klik hier voor de volledige uitslag 1500 meter heren

Klik hier voor de volledige uitslag 5000 meter dames

Klik hier voor de volledige uitslag 10000 meter heren

Advertentie

Een gedachte over “Schouten en Van der Poel wereldkampioen allround 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s