Schouten wint ècht alles: ook de wereldbeker lange afstanden

Er staat dit seizoen werkelijk geen maat op Irene Schouten. De 29-jarige Noord-Hollandse wint alle grote prijzen die er te winnen zijn. Nationale titels, wereldbekerwedstrijden, Europese titels, drie gouden Olympische plakken, de wereldtitel allround en dit weekend ook de World Cup op de lange afstanden.

Met een vette eindsprint won Schouten zondag – ondanks dat ze ‘toch wel aan vakantie toe is’ – de laatste wereldbekerwedstrijd op de 3000 meter. Daarmee stelde ze ook de World Cup veilig. De Olympisch kampioene moest op het eind nog wel flink de turbo aan zetten om onder de tijd van Ragne Wiklund te blijven. De Noorse had een scherpe 3.57.15 op de klok gezet. Tot genoegen van het publiek dook Irene Schouten er op de streep met miniem verschil onder in 3.56.82. Martina Sablikova noteerde de derde tijd met 3.57.16.

Als kers op de taart pakte Schouten aan het eind van de zondagmiddag ook nog even de zege op de massastart mee.

Bekijk hier de eindstand lange afstanden dames World Cup seizoen 2021/2022.

1500 meter heren

Kjeld Nuis wint de laatste wereldbekerwedstrijd op de 1500 meter en pakt brons in het klassement.

Kjeld Nuis en Thomas Krol legden bij de World Cup finale de lat hoog. Voor zichzelf en voor elkaar. Zo kwakkelend als Nuis het seizoen begon, zo sterk zette hij er dit weekend een punt achter. De bloedvorm waarin de Olympisch kampioen verkeert leverde hem zaterdag al de zege op de 1000 meter op. En ook op zondag moest Thomas Krol het onderspit delven. Nuis legde de 1500 meter af in 1.43.48. Krol maakte er ‘copy/paste met de handjes op de rug’ een echte wedstrijd van maar kwam met 1.43.79 toch tekort.

In het klassement om de World Cup steeg Kjeld Nuis dankzij de zege in Thialf door naar de derde plaats. De wereldbeker was voor aanvang van de race al zo goed als vergeven aan Joey Mantia. De Amerikaan hoefde alleen te finishen in Heerenveen op de 1500 meter, zo groot was zijn voorsprong in het wereldbekerklassement.

Bekijk hier de eindstand 1500 meter heren World Cup seizoen 2021/2022.

1000 meter dames

Miho Takagi uit Japan sloot haar wereldbekerweekend in Heerenveen af met de zege op de laatste 1000 meter van het seizoen in 1.13.28. Daarmee was ze te snel voor twee Amerikaanse vrouwen: Brittany Bowe (1.14.07) en Kimi Goetz (1.15.10).

Bowe won de World Cup voor Takagi en Kodaira. Jutta Leerdam moest de World Cup finale overslaan vanwege een coronabesmetting.

Bekijk hier de eindstand 1000 meter dames World Cup seizoen 2021/2022.

500 meter

Erin Jackson wint de wereldbeker 500 meter (Foto Joosep Martinson – International Skating Union)

Net als zaterdag won de Amerikaanse Erin Jackson zondag de laatste 500 meter van dit seizoen. Jackson zette de klok stil op 37.24 voor landgenote Brittany Bowe (37.55) en de Koreaanse Min Sun Kim (37.58). Femke Kok kwam met 37.65 net tekort voor het podium.

Erin Jackson schreef met de zege in Thialf ook het wereldbekerklassement op haar naam.

Bekijk hier de eindstand 500 meter dames World Cup seizoen 2021/2022

Laurent Dubreuil

Bij de mannen was op de 500 meter de grootste prijs van dit wereldbekerseizoen, de eindzege in het World Cup klassement, voor Laurent Dubreuil. De Canadees werd vorige week in Hamar positief getest op corona en liep daardoor de wereldtitel sprint mis. Deze zondag in Thialf stond hij wel op de hoogste trede van het podium.

Bekijk hier de eindstand 500 meter heren World Cup seizoen 2021/2022.

Op de laatste 500 meter was de Japanner Tatsuya Shinhama het snelst in 34.48 voor de Pool Piotr Michalski (34.61) en Wataru Morishige (34.63). Merijn Scheperkamp was zondag met 34.77 de snelste Nederlander op de zesde plaats.

Massastart

Irene Schouten en Marijke Groenewoud superieur op de massastart.

Bij de vrouwen lieten Irene Schouten en Marijke Groenewoud het in de laatste wereldbekerwedstrijd op de massastart volledig aankomen op de eindsprint. Groenewoud trok de sprint van ver aan met Schouten in haar kielzog. De Nederlandse dames waren superieur.

De Italiaanse Francesca Lollobrigida kwam als derde over de streep en verzamelde daarmee genoeg punten om de wereldbeker massastart op te eisen. Irene Schouten eindigde in het klassement op de derde plaats.

Bekijk hier de eindstand Massastart dames World Cup seizoen 2021/2022

Bart Swings wint de wereldbeker massastart

Bij de mannen was niemand anders dan Olympisch kampioen Bart Swings zondag de sterkste op de massastart. De Belg kwam met een lange eindsprint ver voor de rest van het peloton over de streep. De Italiaan Andrea Giovannini werd tweede, Jorrit Bergsma derde.

Swings – die rijdt voor Team IKO en voor twee jaar heeft bijgetekend – haalde met de winst in Thialf ook de eindzege in het wereldbekerklassement binnen.

Bekijk hier de eindstand Massastart heren World Cup seizoen 2021/2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s